Fler nyheter

18 januari 2018

Rapport visar: Det går bra för Kronoberg

Kronoberg har bra tillväxt och låg arbetslöshet – det visar den insatsrapport som Region Kronoberg tagit fram för 2017. Men en stor utmaning är fortfarande att få in de nyanlända på arbetsmarknaden. Rapporten presenteras för länets högsta förtroendevalda och tjänstemän på de Regiondagar som inleds i dag.

Varje år undersöker Region Kronobergs regionala utvecklingsavdelning hur det går för Kronoberg och om det går att nå målen i den regionala utvecklingsstrategin Gröna Kronoberg 2025. Strategiperioden är 2015-2025 och nu har de två första åren följts upp. Årets insatsrapport visar att:

 • Länet är inne i en högkonjunktur och har haft en god ekonomisk tillväxt och en god jobbtillväxt.
 • Befolkningen ökar rekordmycket och växer i samtliga av länets kommuner.

Årets måluppföljning visar att länet är på rätt väg inom flera områden. Exempelvis ligger länet en god bit över målnivån när det gäller jobbtillväxt, befolkningstillväxt och produktivitetstillväxt. Detta skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och att vi ska nå målen i Gröna Kronoberg 2025, säger Joakim Pohlman (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Men det finns trots allt flera utmaningar framöver:

 1. Alla delar av länet växer inte. Flera kommuner har inte återhämtat sig sedan finanskrisen.
 2. Skillnaderna i sysselsättningsgrad mellan inrikes- och utrikes födda är på en fortsatt hög nivå.
 3. Flera arbetsgivare uppger att de har svårt att hitta rätt kompetens.
 4. De klimatpåverkande utsläppen från länets transportsektor minskar i en relativt svag takt.

Vi behöver arbeta långsiktigt och samverka för att kunna påverka utvecklingen – då blir vi starka. Vi har olika styrkor i olika delar av länet och vi behöver bli bättre på att komplettera varandra för Kronobergarnas bästa, säger Christel Gustavsson, regional utvecklingsdirektör.

Läs hela insatsrapporten

Kontakt

Joakim Pohlman (S)

Ledamot i regionfullmäktige

Joakim är också ersättare i regionstyrelsen, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och ordförande i Grimslövs folkhögskolas styrelse.

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0703-31 23 00

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Robin Rikardsson

Analys och uppföljning

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 84

Relaterade nyheter

2,1 miljoner till utveckling av kultur i Kronoberg

24 maj 2018

Kulturrådet har beslutat om 2,1 miljoner kronor till regional kulturverksamhet i Kronoberg. 5 projekt relaterade till Kronoberg fick sin ansökan beviljad.

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

22 maj 2018

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

Region Kronoberg fortsätter att skörda ekologiska framgångar

21 maj 2018

När EkoMatCentrum under måndagen presenterade den senaste rankningen av landets regioner och kommuner avseende högst andel ekologiska inköp, placerade sig Region Kronoberg återigen i toppen. En placer...

Ny IT- och digitaliseringschef i Region Kronoberg

21 maj 2018

IT och digitalisering är ett centralt och viktigt område inom Region Kronoberg och i höst tillträder Peter Bergehamn som ny IT- och digitaliseringschef. Peter arbetar idag som IT-chef för Växjö kommun...