Fler nyheter

29 januari 2018

Rätt kopplat EKG – en förutsättning för korrekt diagnos

Felkoppling av EKG är vanligt och kan påverka handläggningen av patienten om det inte upptäcks.

Det skriver Thomas Lindow, doktorand och specialistläkare, klinisk fysiologi, Central­lasarettet Växjö, och Olle Pahlm professor emeritus, före detta överläkare, klinisk fysiologi, Skånes universitetssjukhus, Lund; båda institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet, i en artikel i Läkartidningen.

De vill belysa vikten av att placera elektroderna rätt vid EKG-undersökning för att kunna ställa rätt diagnos.

– Förväxling av elektroder har rapporterats förekomma vid uppåt fyra procent av EKG-registreringar. Felplacering av bröstelektroder kan vara ännu vanligare. I en engelsk studie påvisades en stor okunskap kring var bröstelektroderna skulle placeras; bara hälften av sköterskorna (och 16 procent av kardiologerna) visste att C1 och C2 skulle placeras i fjärde interkostalrummet. Detta kan ses i ljuset av att det registreras hundratals miljoner EKG årligen i världen, säger Thomas Lindow till Läkartidningen.


Artikel: Rätt kopplat EKG – en förutsättning för rätt diagnos, öppnas i nytt fönster

Författarintervju: 5 frågor till Thomas Lindow, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

22 maj 2018

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

Region Kronoberg fortsätter att skörda ekologiska framgångar

21 maj 2018

När EkoMatCentrum under måndagen presenterade den senaste rankningen av landets regioner och kommuner avseende högst andel ekologiska inköp, placerade sig Region Kronoberg återigen i toppen. En placer...

Försenad diagnos av hjärtarrytmi hos foster

21 maj 2018

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient i samband med en undersökning på ett av länets sjukhus inte diagnosticerades korrekt.

Region Kronoberg bäst i landet

9 maj 2018

Region Kronoberg minskade sina kostnader för inhyrd personal under första kvartalet i år, jämfört med samma kvartal förra året. Region Kronoberg har minskat kostnaderna med hela 32 procent, vilket är...