Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

12 mars 2020

Snabbare svar med egen analys av coronaprover

Nu kan klinisk mikrobiologi Kronoberg/Blekinge analysera prover för det nya coronaviruset. Det innebär att prover kommer att analyseras lokalt istället för att skickas till laboratorium i Skåne.

Ett provsvar kommer att dröja ungefär 1 dygn, jämfört med 1,5 till 2 dygn som det tagit när proven skickas till Skåne.

– Vi tror oss i ett första skede ha kapacitet för uppemot 48 prover per dag. Vi jobbar dock med åtgärder för att kunna öka denna om och när behov uppstår, säger Oskar Ekelund.

Eftersom viruset är nytt har laboratoriet satt upp en egen metod för analys, baserad på data om viruset från Hubei, Kina.

– Vår analysmetod är snarlik den som används bland annat vid Folkhälsomyndigheten och Region Skåne och den kommer till en början att tillhandahållas alla vardagar, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi.

Oskar Ekelund

Verksamhetschef

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 74 60, 0767-25 96 07

Relaterade nyheter

Fimpa och förbättra ditt hälsoläge

7 april 2020

Det är många som vill sluta röka nu. Att sluta röka är en av de mest kraftfulla åtgärder du som rökare kan göra själv för att öka motståndskraften mot sjukdomar och minska risken för komplikationer vi...

Region Kronoberg stöttar kulturen i coronatider och för framtiden

6 april 2020

Kultursektorn har drabbats hårt till följd av coronapandemin. För att stötta kulturorganisationer och främja de kulturella och kreativa näringarnas fortlevnad i länet har Region Kronoberg beslutat om...

Fullmäktige fattar beslut om digitala möten

6 april 2020

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i minskad omfattning. På dagordningen står ett enda ärende – att tillåta nämnder och styrelser att sammanträda digitalt.

Första dödsfallet i covid-19 i länet

6 april 2020

En äldre person med konstaterad covid-19 har avlidit. Personen vårdades på ett särskilt boende och var inte inneliggande på sjukhus.