Fler nyheter

17 augusti 2018

Region Kronoberg släpper musikvideo

Sommaren är förenad med fest och festivaler där det kan finnas en ökad risk för sexuella övergrepp och trakasserier. Den 22 juni på midsommarafton i år släppte därför folkhälsa och social utveckling inom Region Kronoberg låten ”Into your head” som handlar om sex och etikett för att uppmärksamma ämnet. Idag släpps musikvideon och i samband med stadsfesten ”Karl-Oskardagarna” i Växjö kommer den under lördagen att visas löpande på festens stora scen.

Kampanjen består dels av en kortare informationsfilm i form av en animerad musikvideo och dels av en riktig professionell låt för att kunna gå djupare in på ämnet och öka kontakten med målgruppen.

Vi kan inte förvänta oss att unga ska hitta till oss och lyssna på vad vi säger. Det är vår uppgift att hitta nya kanaler för att nå ut till målgruppen, säger Angelica Arvidsson, utvecklingsledare på folkhälsa och social utveckling inom Region Kronoberg.

Nästan varannan ung utsatt

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport UngKAB15 har 40 procent av alla ungdomar och unga vuxna i Sverige mellan 16–29 år varit utsatta för sexuella handlingar mot sin vilja.

Vi vill lyfta förmågan att bedöma var gränsen för sexuella övergrepp går och öka kunskapen om rätten att bestämma över sin egen kropp, säger Angelica Arvidsson.

I rapporten framgår även att det är mycket vanligt med tjatsex eller övertalning till sexuella handlingar och att det finns brister, framför allt bland killar, i förmågan att bedöma var gränserna går för sexuella övergrepp.

Vi tror inte på att anklaga, utan fokuserar på att upplysa om vad som är okej och inte okej. Alla ska veta sina rättigheter och skyldigheter, säger hon.

Tidigare animerad film fick stort genomslag

Region Kronoberg släppte filmen ”The Test” för ett år sen. Syftet med den filmen är att uppmärksamma egenprovtagning för klamydia i Kronobergs län och filmen fick stor spridning både nationellt och internationellt. På Youtube har den över 90 000 visningar. Filmens skådespelare är animerade lerfigurer i form av snoppar och snippor och så är det även i den nya musikvideon med lersnippan Miss Jay Jay i spetsen.

Jag vet ingen region eller myndighet som kommunicerat om samtycke på det här sättet tidigare, säger hon.

Vad säger lagen?

Alla sexuella handlingar mot någons vilja är ett övergrepp. Enligt den nya sexualbrottslagstiftningen som träder i kraft 1 juli 2018 är grundprincipen att sex ska vara frivilligt. Är det inte frivilligt så är det olagligt.

Se filmen på Youtube

Lyssna på låten Into your head på Spotify

Kontakt

Angelica Arvidsson

Utvecklingsledare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 63 93, 0709-67 32 52

Relaterade nyheter

Region Kronoberg utreder nytt sjukhus i Växjö

15 januari 2019

Omfattande om- och tillbyggnationer inom det befintliga lasarettsområdet i centrala Växjö de kommande 30 till 40 åren, eller ett helt nytt sjukhus på en helt ny plats. Den frågan vill Region Kronoberg...

Besöksrekord på årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg

14 januari 2019

I dag startade årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg i Ljungby och Växjö. 2400 elever i åk 8 och 150 lärare ska delta. Verkstäderna är igång i två veckor och arrangeras av Vård- och omsorgsc...

Ny livsavgörande metod för snabbare bestämning av sepsisbakteriers behandlingsbarhet

14 januari 2019

Med en ny metod framtagen på mikrobiologen inom Region Kronoberg går det numera att snabbt och säkert bestämma vilken bakterie som ligger bakom en patients blodförgiftning – sepsis – och dessutom inom...

Projektet Kompetens i Kronoberg börjar nu utbilda företag

8 januari 2019

Idag hölls det första utbildningstillfället inom projektet Kompetens i Kronoberg. Ett flertal utbildningar kommer under 2019 att hållas för projektets deltagande företag. Först ut var utbildningen Led...