30 april 2020

Region Kronoberg stöttar de regionala näringarna i coronakrisen

Regionala utvecklingsnämndens beslutade idag att ge riktade pengar till att utforska nya möjligheter i besöksnäringen och stödja företag i kris. Pengarna går till insatser i det helägda bolaget AB Destination Smaland och det delägda bolaget Almi Kronoberg AB. Dessutom fattades beslut kring insatser som bidrar till en hållbar omställning på längre sikt.

Coronapandemins konsekvenser drabbar besöksnäringen i Kronoberg hårt.

Vi har vanligtvis en stor andel turister från Tyskland, Holland, Danmark vilket såklart minskar nu. Statistik visar att det finns jättepotential i hemmasemester. Svenskar gör av med mer pengar utomlands än vad utländska gäster gör av med i Sverige, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

AB Destination Småland får därför 500 000 kronor för att lyfta fram goda exempel och produkter för svenska turister. Arbetet genomförs med Smålands turism.

Almi Kronoberg AB får 450 000 till att stödja minst 50 regionala företag som drabbats. Almi ska bidra med utökad rådgivning, ekonomiska analyser, kompetens och nätverk till externa konsulter. Projektet ska bekosta totalt 100 timmar hos externa konsulter vilket också ger nya regionala affärsmöjligheter.

Ny besöksnäringsstrategi på remiss

På mötet godkändes också remissutgåvan till ny besöksnäringsstrategi. Strategin ger en inriktning för regionens ambitioner och arbete med besöksnäringen fram till 2026. Visionen är: ”Kronoberg - en grönare region där livskraftiga företag arbetar långsiktigt med hänsyn till miljö och människor. En region att besöka och förälska sig i med genuina upplevelser inom natur, kultur och design.”

Remissutgåvan finns i handlingarna

Thomas Ragnarsson (M)