18 oktober 2018

Region Kronoberg testar ett nytt sätt för att rekrytera mobil läkare

När Kjell ska gå i pension ställer kollegorna till med en riktig överraskningsfest. Det var ursprungsidén till den film som förhoppningsvis ska få fler att få upp ögonen för tjänsten som mobil läkare i Ljungby och Älmhult. Region Kronoberg har tillsammans med kommunerna Ljungby, Markaryd och Älmhult inom ramen för satsningen Äldrehälsa tagit fram en rekryteringsfilm i syfte att försöka locka till sig mobil läkare i Ljungby och Älmhult då Kjell Pettersson som också spelar huvudpersonen i filmen nyligen gått i pension.

Karl Ljungström arbetar som mobil läkare i Markaryd men är också projektledare för Äldrehälsa.

Arbetet som mobil läkare är det bästa läkarjobb jag haft. Man blir så uppskattad av patienter och personal och det går att göra något riktigt bra för patienterna, menar Karl.
Han tror att orsaken till att tjänsten är svårrekryterad beror mycket på att det dels är ett arbetssätt som få känner till och vet hur det bra det är, och dels så är det väldigt svårt att rekrytera internmedicinare och allmänmedicinare generellt i vårt område.
Att vi nu tar ett gemensamt grepp tillsammans med kommunerna kring rekryteringsfrågan tycker han är väldigt positivt.

Det kom ett starkt önskemål från kommunerna att försöka tänka nytt för att försöka hitta en ersättare för Kjell. Det resulterade i en film som förhoppningsvis ska väcka intresse för tjänsten, säger Karl.
Kjell Petersson som spelar sig själv i filmen har tillsammans med hemsjukvården varit med och utvecklat arbetssättet mobil läkare som innebär att patienter erbjuds hembesök som ett alternativ där mobila läkaren blir spindel i nätet i den äldres vård tillsammans med hemsjukvården. Arbetssättet för den mobila läkaren i Kronoberg skiljer sig från andra delar av landet genom det täta samarbetet med kommunens sjuksköterskor.

Se hela rekryteringsfilmen mobil läkare, öppnas i nytt fönster

Karl Ljungström

Mobil läkare och projektledare för Äldrehälsa Kronoberg