Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

25 september 2018

Region Kronoberg tillgängliggör samtidskonst i hela länet

Här & Där – konstnärer i hemvist är en del av Region Kronobergs satsning på att utveckla bild och formområdet samt för att tillgängliggöra samtidskonst i hela länet. Avsikten med projektet är att utveckla en hållbar modell som gör det enklare för länets kommuner att hitta samarbeten och tillvägagångssätt att skapa gemensamma konstprojekt med lokal kompetens och anknytning.

Kronoberg ska vara ett attraktivt län att leva i både för konstintresserade som för yrkesverksamma konstnärer. Därför är det viktigt att göra det möjligt både för kronobergarna att ta del av konst på oväntade platser i länet och för konstnärer att utveckla sin profession och hitta nya samarbeten, säger Ragnar Lindberg (S) ordförande Kulturnämnden.

I projektet Här & Där har konstnärerna Jan Carleklev, Petra Lindholm och Markus Emilsson kombinerat ljud, video och fysiska installationer i en ljudpromenad. Under 25 minuter genom skog och äng möter besökaren dramatiserade scenerier och omsluts av ett ljudlandskap av lokala röster och göranden. Det blir en färd i tid och rum där du som besökare får växla mellan visuella skärmupplevelser, ljudinstallationer och materiella inspel i naturrummet.

Som projektet antyder kommer hybridkonstverket dyka upp både här och där i länet. Den 22 september drog projektet igång med en första vernissage i Pjätteryd. Under hösten kommer verket finnas att besöka på olika platser i Alvesta och Älmhults kommuner. Vid varje ny plats hålls först en vernissage och därefter finns det möjlighet att under en begränsad tidsperiod besöka verket när som helst på dygnet. 

Om konstnärerna

 

Konstnärerna Jan, Petra och Markus är alla bosatta i Kronoberg men rör sig på en nationell och internationell arena. Jan är ljudkonstnär och hans praktik omfamnar bild, ljud och teknik vilket tar form som både sceniska och skulpturala verk. Petra Lindholm arbetar främst med video, ljud och textil. Med ett poetiskt tilltal skapar hon stämningsfulla berättelser om tid, minnen och förgänglighet. Markus är glasformgivare och craftist med ett starkt intresse för konstnärliga upplevelser och möte med publiken. 

Vi har alla olika materialpraktiker och specialintressen men vi delar intresset för samarbete och besökarens möjlighet att kunna ta till sig och ta del av konst, säger Markus Emilsson, konstnärlig ledare och deltagande konstnär i projektet.

 Samtliga utställningsperioder och platser

 • Start vid fotbollsplanen i Pjätteryd. Utställningsperiod i Pjätteryd: 22-30 september.
 • Vernissage i Älmhult 6 oktober kl. 14:00. Start vid vattentornet. Utställningsperiod i Älmhult: 6-18 oktober
 • Vernissage i Alvesta 20 oktober kl. 13:00. Hagaparken Pensionärernas Hus. Utställningsperiod i Alvesta: 20 oktober-10 november 

Följ projektet i sociala medier

Här och Där konst, öppnas nytt fönster

Bild och form Kronoberg, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Ragnar Lindberg (S)

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0706-65 22 72

Helen Hägglund

Regional utvecklingssamordnare bild och form

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 31 09

Markus Emilsson

Konstnärlig ledare

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0704-53 36 95

Relaterade nyheter

Intensivvårdsavdelningen i Växjö är hyroberoende!

11 december 2018

Region Kronobergs satsning på fler utbildningstjänster har gett resultat. Sex vidareutbildade sjuksköterskor är nu tillbaka på intensivvårdsavdelningen i Växjö och tillför specialistkompetens inom int...

Magnus Hellgren ska samordna de regionala strategierna för trä och skog

10 december 2018

2011 respektive 2017 antogs en regional trästrategi och skogsstrategi som beslutats av de tre regionerna Kalmar, Kronoberg och Jönköping. Arbetet har engagerat många där totalt 12 olika organisationer...

Så ska cykling främjas i Kronoberg

7 december 2018

Region Kronobergs första strategiska dokument om cykling: ”Cykla i Gröna Kronoberg” är klart. I dokumentet beskrivs hur cykelvägarna i regionen ska utvecklas. När de 34 prioriterade objekten har byggt...

Satsningar på en mer jämställd regional tillväxt

6 december 2018

Rutiner för jämställdhetsintegrering och verktyget ”Våga välja yrke” – det är två av resultaten i Region Kronobergs arbete med jämställd regional tillväxt.