Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

25 september 2018

Region Kronoberg tillgängliggör samtidskonst i hela länet

Här & Där – konstnärer i hemvist är en del av Region Kronobergs satsning på att utveckla bild och formområdet samt för att tillgängliggöra samtidskonst i hela länet. Avsikten med projektet är att utveckla en hållbar modell som gör det enklare för länets kommuner att hitta samarbeten och tillvägagångssätt att skapa gemensamma konstprojekt med lokal kompetens och anknytning.

Kronoberg ska vara ett attraktivt län att leva i både för konstintresserade som för yrkesverksamma konstnärer. Därför är det viktigt att göra det möjligt både för kronobergarna att ta del av konst på oväntade platser i länet och för konstnärer att utveckla sin profession och hitta nya samarbeten, säger Ragnar Lindberg (S) ordförande Kulturnämnden.

I projektet Här & Där har konstnärerna Jan Carleklev, Petra Lindholm och Markus Emilsson kombinerat ljud, video och fysiska installationer i en ljudpromenad. Under 25 minuter genom skog och äng möter besökaren dramatiserade scenerier och omsluts av ett ljudlandskap av lokala röster och göranden. Det blir en färd i tid och rum där du som besökare får växla mellan visuella skärmupplevelser, ljudinstallationer och materiella inspel i naturrummet.

Som projektet antyder kommer hybridkonstverket dyka upp både här och där i länet. Den 22 september drog projektet igång med en första vernissage i Pjätteryd. Under hösten kommer verket finnas att besöka på olika platser i Alvesta och Älmhults kommuner. Vid varje ny plats hålls först en vernissage och därefter finns det möjlighet att under en begränsad tidsperiod besöka verket när som helst på dygnet. 

Om konstnärerna

 

Konstnärerna Jan, Petra och Markus är alla bosatta i Kronoberg men rör sig på en nationell och internationell arena. Jan är ljudkonstnär och hans praktik omfamnar bild, ljud och teknik vilket tar form som både sceniska och skulpturala verk. Petra Lindholm arbetar främst med video, ljud och textil. Med ett poetiskt tilltal skapar hon stämningsfulla berättelser om tid, minnen och förgänglighet. Markus är glasformgivare och craftist med ett starkt intresse för konstnärliga upplevelser och möte med publiken. 

Vi har alla olika materialpraktiker och specialintressen men vi delar intresset för samarbete och besökarens möjlighet att kunna ta till sig och ta del av konst, säger Markus Emilsson, konstnärlig ledare och deltagande konstnär i projektet.

 Samtliga utställningsperioder och platser

 • Start vid fotbollsplanen i Pjätteryd. Utställningsperiod i Pjätteryd: 22-30 september.
 • Vernissage i Älmhult 6 oktober kl. 14:00. Start vid vattentornet. Utställningsperiod i Älmhult: 6-18 oktober
 • Vernissage i Alvesta 20 oktober kl. 13:00. Hagaparken Pensionärernas Hus. Utställningsperiod i Alvesta: 20 oktober-10 november 

Följ projektet i sociala medier

Här och Där konst, öppnas nytt fönster

Bild och form Kronoberg, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Ragnar Lindberg (S)

Ordförande i kulturnämnden

Ragnar är även ledamot i regionfullmäktige, ersättare i regionstyrelsen och ledamot i valberedningen.

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0706-65 22 72

Helen Hägglund

Regional utvecklingssamordnare bild och form

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 80 00

Markus Emilsson

Konstnärlig ledare

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0704-53 36 95

Relaterade nyheter

Region Kronoberg fortsätter att vara bland de främsta enligt ny miljörapport

18 oktober 2018

När SKL (Sveriges kommuner och landsting) miljörapport för 2017 presenteras är Region Kronoberg i toppen i två av sex kategorier och i den övre hälften i ytterligare två kategorier.

Regional utvecklingsnämnd om riksvägar, validering och automatisering

17 oktober 2018

Dagens regionala utvecklingsnämnd hade fokus på kompetensförsörjningen – en gemensam utmaning för flera av samhällets aktörer. Nämnden fattade även beslut om satsningar på riksvägar och ett projekt om...

Södra sjukvårdsregionen får gemensam högisoleringsenhet i Malmö

17 oktober 2018

En helt ny högisoleringsenhet kommer att utvecklas på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Enheten, som ska vara på plats 2019, finansieras av Landstinget Blekinge, Region Halland, Region Kronoberg och...

"Tillväxtposition på topp trots strukturella utmaningar"

17 oktober 2018

Kronoberg är ett produktionslän med en stark entreprenörsanda. Här finns en blandning av små företag och stora världsledande företag som exempelvis Ikea, Nibe, Södra och Fortnox. Bakom Sveriges högsta...