Bilden saknar en alternativtext.

12 april 2017

Region Kronoberg upphandlar ekologiska ägg från lokal äggleverantör

Region Kronoberg har tecknat avtal med Gårdsby ägg AB om leverans av ekologiska ägg. Avtalet är ett resultat av den regionala livsmedelsstrategin där ett delmål är att få fler lokala leverantörer att lämna anbud.

De 14 ton ekologiska ägg som Region Kronoberg upphandlar årligen kommer nu levereras från det egna länet och leveranserna beräknas komma igång lagom till påsk. Det nya avtalet gäller leveranser till sjukhusen i Växjö och Ljungby samt verksamheterna vid Ryssby, Grimslöv och Tingsryd.

Arbetet med att få fler lokala leverantörer att lämna anbud är en viktig del i att uppnå målsättningarna som återfinns i den regionala livsmedelsstrategin samt miljöprogrammet. En metod har varit att bjuda in lokala livsmedelsproducenter till dialog för att öka förståelsen kring hur man kan bli leverantör till Region Kronoberg. Arbetsgruppen som består av medarbetare från kost och restauranger, miljöenheten och upphandlingsenheten är nöjda med resultatet av dialogmötena.

Den som ska leverera ägg till Region Kronoberg måste uppfylla kraven vi ställer på kvalitet, miljö och djurskydd och kunna leverera de kvantiteter som efterfrågas. Denna gång var det ett lokalt företag som lämnade bästa anbudet, säger Doris Johansson på kost och restauranger.

Krav på ansvarsfull antibiotikaanvändning

Ekologisk äggproduktion skiljer sig från konventionell produktion. Bland annat genom att hönsen ska ha tillgång till utevistelse och att fodret ska vara ekologiskt producerat. Hönsen ska också ha större utrymme i stallarna, på sittpinnar och i värpreden. Region Kronoberg har dessutom ställt krav på att antibiotika endast får användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Region Kronoberg arbetar för ansvarsfull antibiotikaanvändning inom hälso- och sjukvården och därför finns det ett stort värde i att livsmedel vi köper in till patient- och personalmåltider kommer från djurbesättningar där antibiotika används enligt motsvarande princip.

Region Kronoberg har de senaste åren haft högst andel ekologiska livsmedel jämfört med andra regioner och landsting och har som mål att öka andelen från 56 % år 2016 till 60 % under år 2018.

För mer information kontakta

Doris Johansson