Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

12 april 2017

Region Kronoberg upphandlar ekologiska ägg från lokal äggleverantör

Region Kronoberg har tecknat avtal med Gårdsby ägg AB om leverans av ekologiska ägg. Avtalet är ett resultat av den regionala livsmedelsstrategin där ett delmål är att få fler lokala leverantörer att lämna anbud.

De 14 ton ekologiska ägg som Region Kronoberg upphandlar årligen kommer nu levereras från det egna länet och leveranserna beräknas komma igång lagom till påsk. Det nya avtalet gäller leveranser till sjukhusen i Växjö och Ljungby samt verksamheterna vid Ryssby, Grimslöv och Tingsryd.

Arbetet med att få fler lokala leverantörer att lämna anbud är en viktig del i att uppnå målsättningarna som återfinns i den regionala livsmedelsstrategin samt miljöprogrammet. En metod har varit att bjuda in lokala livsmedelsproducenter till dialog för att öka förståelsen kring hur man kan bli leverantör till Region Kronoberg. Arbetsgruppen som består av medarbetare från kost och restauranger, miljöenheten och upphandlingsenheten är nöjda med resultatet av dialogmötena.

Den som ska leverera ägg till Region Kronoberg måste uppfylla kraven vi ställer på kvalitet, miljö och djurskydd och kunna leverera de kvantiteter som efterfrågas. Denna gång var det ett lokalt företag som lämnade bästa anbudet, säger Doris Johansson på kost och restauranger.

Krav på ansvarsfull antibiotikaanvändning

Ekologisk äggproduktion skiljer sig från konventionell produktion. Bland annat genom att hönsen ska ha tillgång till utevistelse och att fodret ska vara ekologiskt producerat. Hönsen ska också ha större utrymme i stallarna, på sittpinnar och i värpreden. Region Kronoberg har dessutom ställt krav på att antibiotika endast får användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Region Kronoberg arbetar för ansvarsfull antibiotikaanvändning inom hälso- och sjukvården och därför finns det ett stort värde i att livsmedel vi köper in till patient- och personalmåltider kommer från djurbesättningar där antibiotika används enligt motsvarande princip.

Region Kronoberg har de senaste åren haft högst andel ekologiska livsmedel jämfört med andra regioner och landsting och har som mål att öka andelen från 56 % år 2016 till 60 % under år 2018. 

 

För mer information kontakta

Doris Johansson

Verksamhetschef, kost och restauranger

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 47 99

Relaterade nyheter

Sök Region Kronobergs kulturstipendier

23 maj 2017

Nu kan du ansöka om Region Kronobergs kulturstipendier. Kulturskapare som utmärker sig inom det konstnärliga området kan ansöka om ett arbetsstipendium som omfattar 60 000 kr och ett ungdomsstipendium...

Enklare att ta reda på hur barn och unga mår

22 maj 2017

Den 19 maj lanserades Tableau, ett visualiseringsverktyg som ska användas för att sprida resultatet från Region Kronobergs barn- och ungdomsenkät.

Vischan 2030 - kampanj för att utveckla landsbygden

5 maj 2017

Den 21 mars arrangerade Region Kronoberg tillsammans med Ljungby Kommun ett "Mini-hack" i Södra Ljunga, en by utanför Ljungby.

Dags för invigning av Science gym!

28 april 2017

Den 3 maj kl. 15.00 invigs Science Gym på Fortnox Arena av Carolina Klüft, Mot nya höjders ambassadör för vårterminen 2017. Satsningen på ett Science Gym är helt unik, något liknande har aldrig tidiga...