Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

15 november 2019

Återbruk gjorde dem till vinnare av hållbarhetspriset

När klinisk avdelningen för patologi och cytologi i Region Kronoberg fick tillgång till fler rum började de leta begagnade möbler.

Vi har inrett tio rum med bara begagnade möbler och fått mycket bättre arbetsmiljö för medarbetare.

Det gav dem hållbarhetspriset på 35.000 kronor.

Sanda Beglerbegovic, verksamhetschef och Biljana Cvetkovski, avdelningschef på klinisk patologi och cytologi berättar om arbetet:

Med tanke på miljön, att kunna använda alla befintliga resurser till kommande projekt, återbruk, och sist men inte minst, besparingsperspektiv, undersökte vi möjligheten att ärva möbler från olika kliniker och materialförrådet.

Dessutom är det A och O för kliniken att man skapar en kultur som involverar samtliga medarbetare där även miljöfrågor är del av helheten.

Vi vill tacka alla medarbetare som varit öppna för detta, alla är nöjda. Och tack till de som hjälpt oss med transporter så att vi fått en bättre arbetsmiljö.

Prischecken på 35.000 kronor ska de använda till kvalitetsutveckling.

Juryns motivering:

”Genom att återanvända befintliga produkter har pristagarna bidragit till minskad klimat- och miljöpåverkan, ekonomiska besparingar och att uppnå mål i regionens hållbarhetsprogram. Initiativet, som genomförts gemensamt i arbetsgruppen, har även lett till ökad delaktighet och nöjda medarbetare som vet att de bidrar till en hållbar miljö.”

Andra pris till matsvinn

Serviceteamet i regionhuset (som bland annat sköter lokalvård, reception och personalrestaurangen) fick ta emot en check på 15.000 kronor för sitt arbete med att minska matsvinnet och använda färre engångsartiklar (t ex pappersmuggar). Juryn framhåller i sin motivering att arbetet bidrar till att Region Kronoberg uppnår målen i regionens hållbarhetsprogram.

Juryn bedömer bidragen utifrån följande kriterier:

  • Minskar påtagligt verksamhetens miljöpåverkan och bidrar även positivt till en socialt och ekonomiskt hållbar utveckling.
  • Är nytänkande.
  • Bidrar till att målen i Region Kronobergs hållbarhetsprogram kan uppnås.
  • Är spridningsbart.

Relaterade nyheter

Nytt akutsjukhus Växjö – nuläget

14 februari 2020

Projektkontoret är igång, även om alla delar i projektorganisationen inte är bemannade fullt ut. Mycket handlar i nuläget om att strukturera och planera det fortsatta arbetet.

Roger O Nilsson blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg

12 februari 2020

Roger O Nilsson kommer närmast från Region Gävleborg, där han haft rollen som biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör. Han har bland annat varit ansvarig för utvecklingen av nära vård och för byggnati...

Provtagen person ej smittad av coronaviruset 2019-nCoV

7 februari 2020

Den person i Region Kronoberg som drabbats av luftvägssymtom efter en resa till Kina är inte smittad av coronaviruset. Det visar provsvaret från Folkhälsomyndigheten.

Provtagning av patient med luftvägsbesvär i Kronobergs län

6 februari 2020

En person i Kronobergs län har testats för coronavirus 2019-nCoV. Personen har luftvägsbesvär och har varit i Kina under inkubationstiden, dock inte i Hubeiprovinsen. Personen är inte allvarligt sjuk...