Fler nyheter

30 augusti 2019

Restaurang Strandbjörket tävlar i finalen i Sveriges storköksmästerskap

Onsdag den 4 september är det dags för centralköket på centrallasarettet i Växjö att visa vad de går för i Sveriges storköksmästerskap i professionell matlagning.

Tävlingen arrangeras i Stockholm av Svenska kockarnas förening. Ett 40-tal lag fick skicka in sitt bidrag varav personal från centralköket nu är ett av de sex lag som tävlar i finalen i Stockholm. I finalen ska de deltagande lagen tillaga sallader, fingerfood-rätter, tre olika varmrätter samt desserter. Sammanlagt ska 500 portioner lagas. Totalt får laget 6 timmar på sig, där servering till 400 personer ingår. Då tävlingens tema är street food kommer all mat att serveras i boxar.


Hur gick uttagningen till?
Vi fick en lista över de råvaror som vi fick använda. Därefter skulle vi själva komponera en men där vi fick beskriva precis vilken mängd av råvarorna som ska användas. Vi har provlagat maten många gånger och gjort fina uppläggningar för att fotografera och skicka in tillsammans med menyn. Menyn måste överensstämma exakt med det som vi serverar på tävlingsdagen, berättar Kari Vahtera, avdelningschef för Kost och Restauranger, Region Kronoberg.
Hårt arbete ligger bakom finalplatsen
Vi har jobbat eftermiddagar och kvällar för att få ihop träningen. Vi har ju ett kök som är öppet 06.30 – 19.00 måndag till söndag, så det har varit ett pussel med att få ihop träningstider. Vi har provlagat, smakat och testat. Allt måste ju gå på löpande band på tävlingsdagen. Då finns det ingen tid för diskussion. Men nu känner vi oss redo och taggade för tävlingen! Säger Kari.
Dagen innan har Svenska kockarnas förening även en tävling för unga kockar där Samuel Pettersson, Karis tidigare elev från Kungsmadskolan, kommer delta. Samuel har fått träna tillsammans med personalen på centralköket och känner sig nu väl förberedd. Kari har tidigare tävlat tillsammans med Samuel och ser fram emot att följa hans deltagande. 

Jag kommer åka upp redan på tisdagen för att heja fram honom. Det känns väldigt roligt att vi fått hjälpa honom med vårt köks kompetens, avslutar Kari.

Tävlar gör Marcelo Silva Gomez, Fredrik Viktorsson, Åke Persson, avdelningschef Kari Vahtera, Björn Lagerwall och Emma Nilsson (ej på bild) 

Kontakt

Doris Johansson

Verksamhetschef, kost och restauranger

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 47 99

Relaterade nyheter

Barnens bästa ska gälla i Kronoberg

18 september 2019

Idag fick regionala utvecklingsnämnden en presentation av den viktiga processen Barnens bästa gäller! i Kronoberg. I processen utvecklar Region Kronoberg och länets kommuner samarbetet med varandra, b...

Region Kronoberg startar inspirationsföreläsningar för blivande föräldrar

18 september 2019

Efter att den tidigare föräldrautbildningen på grund av resursbrist delvis ersatts av omfattande information på 1177.se, erbjuder Region Kronoberg nu blivande föräldrar i Kronoberg möjligheten att var...

Barnhabiliteringen får nya lokaler

17 september 2019

Den 17 september fattade regionstyrelsen beslut om att flytta barnhabiliteringen i Växjö till nya lokaler. I det första steget blir det en temporär lösning i form av Solvändan på Högstorp. Samtidigt s...

Företag som vill bli gröna efterlyses

16 september 2019

Samverkansprojektet Cirkulära Kronoberg och Kalmar län efterlyser nu företag och organisationer som vill bli mer hållbara och cirkulära. Projektet erbjuder föreläsningar, workshops och kostnadsfri utb...