30 augusti 2019

Restaurang Strandbjörket tävlar i finalen i Sveriges storköksmästerskap

Onsdag den 4 september är det dags för centralköket på centrallasarettet i Växjö att visa vad de går för i Sveriges storköksmästerskap i professionell matlagning.

Tävlingen arrangeras i Stockholm av Svenska kockarnas förening. Ett 40-tal lag fick skicka in sitt bidrag varav personal från centralköket nu är ett av de sex lag som tävlar i finalen i Stockholm. I finalen ska de deltagande lagen tillaga sallader, fingerfood-rätter, tre olika varmrätter samt desserter. Sammanlagt ska 500 portioner lagas. Totalt får laget 6 timmar på sig, där servering till 400 personer ingår. Då tävlingens tema är street food kommer all mat att serveras i boxar.

Hur gick uttagningen till?
Vi fick en lista över de råvaror som vi fick använda. Därefter skulle vi själva komponera en men där vi fick beskriva precis vilken mängd av råvarorna som ska användas. Vi har provlagat maten många gånger och gjort fina uppläggningar för att fotografera och skicka in tillsammans med menyn. Menyn måste överensstämma exakt med det som vi serverar på tävlingsdagen, berättar Kari Vahtera, avdelningschef för Kost och Restauranger, Region Kronoberg.
Hårt arbete ligger bakom finalplatsen
Vi har jobbat eftermiddagar och kvällar för att få ihop träningen. Vi har ju ett kök som är öppet 06.30 – 19.00 måndag till söndag, så det har varit ett pussel med att få ihop träningstider. Vi har provlagat, smakat och testat. Allt måste ju gå på löpande band på tävlingsdagen. Då finns det ingen tid för diskussion. Men nu känner vi oss redo och taggade för tävlingen! Säger Kari.
Dagen innan har Svenska kockarnas förening även en tävling för unga kockar där Samuel Pettersson, Karis tidigare elev från Kungsmadskolan, kommer delta. Samuel har fått träna tillsammans med personalen på centralköket och känner sig nu väl förberedd. Kari har tidigare tävlat tillsammans med Samuel och ser fram emot att följa hans deltagande.

Jag kommer åka upp redan på tisdagen för att heja fram honom. Det känns väldigt roligt att vi fått hjälpa honom med vårt köks kompetens, avslutar Kari.

Tävlar gör Marcelo Silva Gomez, Fredrik Viktorsson, Åke Persson, avdelningschef Kari Vahtera, Björn Lagerwall och Emma Nilsson (ej på bild)

Doris Johansson

Verksamhetschef, kost och restauranger