Fler nyheter

13 september 2019

Så kan vi minska antalet suicid

Hur kan vi minska suiciden i samhället? Idag är vi för tysta – vi måste våga fråga! Och det finns hjälp att få för den som mår dåligt. Det var budskapet på internationella suicidpreventiva dagen den 10/9.

Det var stort intresse för att uppmärksamma den suicidpreventiva dagen den 10/9. Totalt deltog runt 300 personer. Först träffades bland annat SOS Alarm, polisen, räddningstjänsten och Region Kronoberg för att få veta mer om varandras verksamhet och samverka bättre. Efter det öppnades dörrarna för allmänheten som fick lära sig mer om suicid.

Jag har arbetat som polis i många år och trodde att jag hade bra koll. Det hade jag inte. Det förstod jag när en närstående till mig försökte ta sitt liv, sa Håkan Wester från Suicid Zero som föreläste om suicidprevention.

Håkans budskap var att vi måste våga fråga och sträcka ut en hand när vi märker att någon mår dåligt.

Vi har lärt oss att vara tysta när någon mår psykiskt dåligt eller tar sitt liv. Men vi måste se våra medmänniskor och stötta varandra.

Internationella suiciddagen i Växjö ordnades av Region Kronoberg, länets kommuner, Svenska kyrkan och anhörigföreningen SPES. Regiondirektör Martin Myrskog som inledde dagen har själv personliga erfarenheter av suicid.

Det är sex gånger fler som dör av suicid än som dör i trafiken. Vi behöver uppmärksamma och prata mer om detta!

Detta kan du kan göra

Så kan du hjälpa någon

Myter om självmord 

Här kan du få hjälp 

Relaterade nyheter

Familjecentral på Teleborg blir verklighet 2021

20 januari 2020

Styrande politiker i Region Kronoberg och Växjö kommun har gjort en överenskommelse om att öppna en familjecentral i anslutning till vårdcentralen på Teleborg nästa år. Arbetet drar igång med ett upps...

Funderar du på att söka projektmedel?

14 januari 2020

Vet du att Region Kronoberg har ett projektkontor där du kan få stöttning i projektutveckling? Tack vare kontakten med Region Kronoberg har till exempel Linnéuniversitetet nyligen beviljats 188 996 eu...

Ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken

10 januari 2020

Sedan 1 januari är Christian Möller ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken.

Bristande uppföljning av sårskada efter trafikolycka anmäls enligt Lex Maria

10 januari 2020

En patient fick efter en trafikolycka en stor sårskada på benet. Skadan följdes inte upp på adekvat sätt på länets sjukhus, vilket nu anmäls enligt Lex Maria.