Fler nyheter

14 mars 2018

Småländskt samarbete om nytt konstnärsresidens

För första gången skickar de småländska länen gemensamt konstnärer till Minnesota för ett konstnärligt utbyte. Residensutväxlingen sker mellan Kultivera i Tranås och The Soap Factory i Minneapolis, USA. Initiativtagare till utbytet är samtidskonstprojektet Nya Småland.

Konstnärsutbytet med Minnesota i USA är viktigt för att Kronoberg och Sydsverige ska vara en plats där professionella kulturskapare väljer att verka på och att både invånare och besökare får en större möjlighet att ta del av samtidskonst, säger kulturnämndens ordförande Ragnar Lindberg (S).

Konstnärerna Filippa Nilsson Kallhed, Kronobergs län, och Åsa Jugnelius, Kalmar län, medverkar i utbytet. Under fyra veckor i sommar kommer konstnärerna att utifrån sina konstnärskap relatera till platserna Småland och Minnesota och undersöka ”småländskheten”. Nya Småland kommer också att ta emot konstnärer från USA som också kommer att engagera sig i Småland på olika sätt.

Om Nya Småland

Nya Småland är ett utvecklingsarbete som syftar till att skapa samarbeten inom samtidskonsten mellan konstnärer, organisationer och verksamheter i Småland och drivs av fyra konstinstitutioner (Kalmar konstmuseum, Kulturparken Småland, Vandalorum och Växjö konsthall), tre regioner (Jönköping, Kalmar och Kronoberg) och ett universitet (Linneuniversitetet). Nya Småland har pågått sedan 2016 med ett antal internationella seminarium, residens, samtal och har samarbetat med kulturtidskriften Glänta (#3-4 2017) samt har flera pågående internationella samarbeten i Norden och utomlands.

Relaterade länkar

Kontaktpersoner

Ragnar Lindberg (S)

Ordförande i kulturnämnden

Ragnar är även ledamot i regionfullmäktige, ersättare i regionstyrelsen och ledamot i valberedningen.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0706-65 22 72

Helen Hägglund

Regional utvecklingssamordnare bild och form

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 80 00

Mike Bode

Projektledare Nya Småland

Region Jönköpings län

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0102-42 59 11

Relaterade nyheter

Region Kronoberg fortsätter att skörda ekologiska framgångar

21 maj 2018

När EkoMatCentrum under måndagen presenterade den senaste rankningen av landets regioner och kommuner avseende högst andel ekologiska inköp, placerade sig Region Kronoberg återigen i toppen. En placer...

Ny IT- och digitaliseringschef i Region Kronoberg

21 maj 2018

IT och digitalisering är ett centralt och viktigt område inom Region Kronoberg och i höst tillträder Peter Bergehamn som ny IT- och digitaliseringschef. Peter arbetar idag som IT-chef för Växjö kommun...

Region Kronoberg söker konst att upptäcka till Ljungby lasarett

21 maj 2018

De närmaste åren färdigställer Region Kronoberg nya vårdlokaler i Ljungby. I takt med att om- och nybyggnaden av Ljungby lasarett sker ett våningsplan i taget behövs nya konstnärliga utsmyckningar. Dä...

Försenad diagnos av hjärtarrytmi hos foster

21 maj 2018

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient i samband med en undersökning på ett av länets sjukhus inte diagnosticerades korrekt.