Fler nyheter

19 juli 2018

Snabb återhämtning med personcentrerad vård

Den genomsnittliga vårdtiden för knäprotesoperationer vid Ljungby lasarett har sänkts från tio dagar till två dagar. Detta är ett resultat av en mer personcentrerad vård med stort fokus på snabb återhämtning för patienten.

Ortopedkliniken i Ljungby arbetar enligt konceptet "Rapid recovery" vid knäprotes- och höftprotesoperationer. Konceptet syftar till snabb återhämtning för patienten, något man lyckats väldigt bra med i Ljungby.

Vi har kortat våra genomsnittliga vårdtider från tio dagar för knäprotesoperationer och sju dagar för höftprotesoperationer till två dagar, berättar Karin Fritzell, avdelningschef på ortopedkliniken i Ljungby.

I grunden handlar konceptet om att ge patienten rätt förutsättningar för en snabb återhämtning, genom att involvera patienten hela vägen. Patienten får god information inför operationen och genom ett nytt sätt att tänka kring smärtlindring är målet också att patienten ska komma igång och röra sig så fort som möjligt efter operationen. 

Jag tror att en nyckelfaktor till att det har blivit så bra är att all personal i hela vårdkedjan är involverad, informerad och engagerad när det gäller detta sätt att arbeta. Många patienter är till och med redo att gå hem dagen efter operationen, säger Karin Fritzell.
Konceptet har även fått vidare spridning inom Region Kronoberg. Avdelning 19 vid Centrallasarettet i Växjö arbetar enligt samma upplägg, med goda resultat.

Kontakt

Karin Fritzell

Avdelningschef ortopedkliniken Ljungby

  • E-post: Det här är en e-postadress

Relaterade nyheter

Intensivvårdsavdelningen i Växjö är hyroberoende!

11 december 2018

Region Kronobergs satsning på fler utbildningstjänster har gett resultat. Sex vidareutbildade sjuksköterskor är nu tillbaka på intensivvårdsavdelningen i Växjö och tillför specialistkompetens inom int...

Så ska cykling främjas i Kronoberg

7 december 2018

Region Kronobergs första strategiska dokument om cykling: ”Cykla i Gröna Kronoberg” är klart. I dokumentet beskrivs hur cykelvägarna i regionen ska utvecklas. När de 34 prioriterade objekten har byggt...

Satsningar på en mer jämställd regional tillväxt

6 december 2018

Rutiner för jämställdhetsintegrering och verktyget ”Våga välja yrke” – det är två av resultaten i Region Kronobergs arbete med jämställd regional tillväxt.

Hudmottagningen får nya lokaler i Dockan

5 december 2018

Onsdag den 5 december invigdes hudmottagningens nya lokaler i Dockan-huset. Lokalerna har totalrenoverats och anpassats för hudmottagningens verksamhet.