Fler nyheter

17 oktober 2018

Södra sjukvårdsregionen får gemensam högisoleringsenhet i Malmö

En helt ny högisoleringsenhet kommer att utvecklas på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Enheten, som ska vara på plats 2019, finansieras av Landstinget Blekinge, Region Halland, Region Kronoberg och Region Skåne och blir Sveriges andra finansierade och mest moderna högisoleringsenhet.

Det här är ett viktigt beslut som vi har arbetat intensivt för, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg. Idag finns det bara högisoleringsplatser i Linköping och det är så klart inte tillräckligt den dag vi får ett flertal svårt smittsamma patienter. Vi ska kunna ta hand om våra patienter inom Södra sjukvårdsregionen.

Efter ebolaepidemin 2014-2015 har behovet av ytterligare högisoleringsenhet i Sverige diskuterats vid möten mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB. Någon nationell finansiering för denna beredskap finns inte, därför har Södra Regionvårdsnämnden nu beslutat att Skånes universitetssjukhus (SUS) ska utveckla en högisoleringsenhet genom solidarisk finansiering av de regioner och landsting som ingår i Södra sjukvårdsregionen.

Inom Södra sjukvårdsregionen har man varit överens om att frågan inte är om, utan när, en ny internationell epidemi bryter ut och att det då är viktigt att ha en beredskap för att kunna ta emot patienter med högsmittsamma allvarliga infektioner, som exempelvis ebola.

Högisoleringsenheten på SUS i Malmö kommer att ta emot patienter från Blekinge, Halland, Kronoberg, Skåne och vid behov även från andra delar av Sverige.

Även om vi idag inte har speciellt många patienter som behöver skickas till den här typen av specialistenhet, så känns bra att vi tillsammans inom Södra sjukvårdsregionen nu tar ett gemensamt ansvar för att kunna upprätthålla en god beredskapsnivå för misstänkt högsmittsamma patienter i södra Sverige, säger smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist.

På plats 2019

Målet är att högisoleringsenhet ska kunna finnas på plats på Skånes universitetssjukhus (SUS) under 2019.

För mer information kontakta:

OBS! Hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson kan vara svår att nå under dagen, men om möjligt skicka gärna sms, eller e-post.

Per-Henrik Nilsson

Hälso- och sjukvårdsdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 81 21, 0709-84 47 13

Christian Blomkvist

Smittskyddsläkare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 87 82, 0709-84 48 67

Relaterade nyheter

Region Kronoberg utreder nytt sjukhus i Växjö

15 januari 2019

Omfattande om- och tillbyggnationer inom det befintliga lasarettsområdet i centrala Växjö de kommande 30 till 40 åren, eller ett helt nytt sjukhus på en helt ny plats. Den frågan vill Region Kronoberg...

Besöksrekord på årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg

14 januari 2019

I dag startade årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg i Ljungby och Växjö. 2400 elever i åk 8 och 150 lärare ska delta. Verkstäderna är igång i två veckor och arrangeras av Vård- och omsorgsc...

Ny livsavgörande metod för snabbare bestämning av sepsisbakteriers behandlingsbarhet

14 januari 2019

Med en ny metod framtagen på mikrobiologen inom Region Kronoberg går det numera att snabbt och säkert bestämma vilken bakterie som ligger bakom en patients blodförgiftning – sepsis – och dessutom inom...

Antiobiotikabehandling som träffar rätt - livsviktiga timmar att spara

9 januari 2019

En blodförgiftning – sepsis – kan döda snabbt. Den kräver omedelbar behandling. Men att identifiera bakterien och koppla ihop den med rätt antibiotika kan vara ett detektivarbete. Ofta blir det en...