Fler nyheter

25 juni 2018

Sommarhit ska lära unga om sex och etikett

Låten ”Into your head” handlar om sex och etikett. Låten ska lyfta förmågan att bedöma var gränserna går för sexuella övergrepp, och att det är okej att säga till och säga nej! Till låten hör en video som lanseras först i höst.

Det är folkhälsa och social utveckling inom Region Kronoberg som på detta sätt vill belysa ämnet sexuella trakasserier och övergrepp.

Den uppmärksammade Metoo-kampanjen fick stor spridning i höstas. Nu vill vi på folkhälsa och social utveckling lyfta ämnet i Kronoberg och nå unga människor, oavsett kön eller könsidentitet, för att verka förebyggande mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi har att valt belysa ämnet på ett sätt som förhoppningsvis ger ett mer bestående avtryck än en traditionell kampanj.

Genom musik vill vi öka kunskapen bland unga och unga vuxna när det gäller rätten att bestämma över sin egen kropp, sin egen sexualitet och var gränsen går för sexuella övergrepp, säger Angelica Arvidsson, utvecklingsledare på folkhälsa och social Utveckling.

Låten finns på Spotify.

Into your head - Miss JJ

Vanligt med tjatsex

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport UngKAB15 från 2015 har 40 procent av ungdomar mellan 16 och 29 år i Sverige någon gång varit utsatta för sexuella handlingar mot sin vilja. Mest utsatta är enligt undersökningen tjejer samt personer som inte vill kategorisera sig utifrån kön.

Samma rapport anger att kunskap inom området visar att det är vanligt med tjatsex eller övertalning till sexuella handlingar. Det finns brister, framför allt bland killar, i förmågan att bedöma var gränserna går för sexuella övergrepp.

Kontakt

Angelica Arvidsson

Utvecklingsledare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 63 93, 0709-67 32 52

Relaterade nyheter

Stabil läkarbemanning genom aktiv samverkan, prisat på kvalitetsvecka

16 november 2018

När Region Kronoberg idag avslutade sin årliga kvalitetsvecka delades 2018-års kvalitetspris ut till vuxenpsykiatrin för deras lyckade arbete med att bli oberoende av hyrläkare.

Kronobergs elever säljer solcellsandelar för en bättre värld

15 november 2018

Under vintern och våren kommer elever i Kronoberg att sälja andelar i solceller som kommer monteras vid en skola i Thailand för att förbättra skolgången för elever på andra sidan jorden.

Ljusare framtid med många ST-läkare i Region Kronoberg

13 november 2018

Inom vissa läkarspecialiteter är det just nu svårt att rekrytera nya medarbetare till Region Kronoberg – till exempel inom primärvården och gyn/obstetrik. Men långsiktigt ser det bättre ut. Vårdcentra...

IT-avbrottet 21 september 2018

8 november 2018

Nu har det första arbetet med att samla in information, sammanställa och analysera det som skedde i samband med IT-driftstörningen den 21 september avslutats. Erfarenheter och kunskap från händelsen k...