Fler nyheter

23 augusti 2018

Sommarlovskortet lockade 15 800 ungdomar

Regeringens satsning på att låta ungdomar resa avgiftsfritt med kollektivtrafiken under sommarlovet har i Kronobergs län resulterat i ökat resande hos ungdomarna i länet. Under perioden 15 juni - 15 augusti 2018 har ungdomarnas resande ökat med 94 %.

Det statliga stödet för avgiftsfri kollektivtrafik på sommarlovet har gjort det möjligt för många fler ungdomar att ta sig till sommarjobb och fritidsaktiviteter i Kronoberg. Det har resulterat i en 94 % ökning av ungdomars resande i Kronoberg - en riktig succé! Det tycker jag är väldigt bra, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S). 

Det avgiftsfria resandet under sommarlovet 2018 omfattade skolungdomar som slutat årskurserna 6-9 i grundskolan eller åk 1 och 2 i gymnasieskolan i länet. Satsningen har i Kronoberg även omfattat de skolungdomar som har rätt till färdtjänst. Region Kronoberg har i regeringens satsning tagit emot drygt 7 miljoner kronor för att finansiera sommarlovsresandet.

Det positiva utfallet av Sommarlovskortet ligger i väl i linje med satsningens syfte, att tidigt etablera hållbara resvanor hos ungdomar samt att underlätta för dem att resa kollektivt till och från sommarjobb, kompisar och andra aktiviteter. Den statliga satsningen som finansierar avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarloven är tänkt att vara mellan 2018-2020.

Sommarens satsning på skolungdomars resande medförde nästintill en fördubbling av antalet resor hos länets ungdomar, jämfört med förra året. 15 800 Sommarlovskort har delats ut och i genomsnitt har 17 resor gjorts per kort.

Länstrafiken Kronobergs utvärdering av satsningen visar att kollektivtrafikresandet under perioden 15 juni - 15 augusti 2018 nära nog fördubblats hos länets ungdomar, jämfört med motsvarande period förra året.

 

För mer information, kontakta:

Anna Fransson (S)

Ordförande regionstyrelsen. Gruppledare för socialdemokraterna.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 85 83, 0706-20 44 45

Relaterade nyheter

Stabil läkarbemanning genom aktiv samverkan, prisat på kvalitetsvecka

16 november 2018

När Region Kronoberg idag avslutade sin årliga kvalitetsvecka delades 2018-års kvalitetspris ut till vuxenpsykiatrin för deras lyckade arbete med att bli oberoende av hyrläkare.

Kronobergs elever säljer solcellsandelar för en bättre värld

15 november 2018

Under vintern och våren kommer elever i Kronoberg att sälja andelar i solceller som kommer monteras vid en skola i Thailand för att förbättra skolgången för elever på andra sidan jorden.

Ljusare framtid med många ST-läkare i Region Kronoberg

13 november 2018

Inom vissa läkarspecialiteter är det just nu svårt att rekrytera nya medarbetare till Region Kronoberg – till exempel inom primärvården och gyn/obstetrik. Men långsiktigt ser det bättre ut. Vårdcentra...

IT-avbrottet 21 september 2018

8 november 2018

Nu har det första arbetet med att samla in information, sammanställa och analysera det som skedde i samband med IT-driftstörningen den 21 september avslutats. Erfarenheter och kunskap från händelsen k...