Fler nyheter

2 april 2020

Ökning av antalet videobesök inom vården

Region Kronoberg erbjuder sina patienter videobesök som ett alternativ då fysiska vårdmöten inte är möjliga. Erbjudandet har gått hem hos invånarna: På kort tid har videobesöken ökat rejält.

Hälso- och sjukvården har med anledning av coronaviruset på kort tid ställt om patientflöden och arbetssätt för att skilja patienter som har förkylningssymtom från övriga. Bland annat har man satsat extra på att utöka möjligheten till digitala videobesök som ett alternativ till fysiska besök. Inom primärvården har videobesöken ökat mest – från 32 videobesök under januari till 288 under mars.

Våra patienter måste få komma till vården när de behöver. Videobesök är ett bra alternativ till fysiska besök och det känns mycket bra att vi har ökat våra möjligheter att erbjuda det, säger Lena Andersson Nazzal, chef för primärvård och rehab.

Det finns fortfarande möjlighet till fysiska besök även om man är förkyld, om vården bedömer att det är nödvändigt. Man får då gå in på vårdcentralen via en separat ingång eller, i vissa fall, besöka en annan vårdcentral. Innan besöket behöver patienten ha bokat en tid.

Vi har arbetat med videomöten ett tag, vilket vi nu har nytta av. Tekniken och kunskapen fanns på plats så vi snabbt kunde erbjuda digitala möten nu när behovet ökade dramatiskt. Nu ska vi försöka hitta fler sätt att utnyttja tekniken, för att minska riskerna, säger Mikael Johansson, regionstyrelsens ordförande.

Fler på gång

Även sjukhusvården, psykiatrin och tandvården jobbar för att kunna erbjuda patienter videobesök i en större omfattning. Inom sjukhusvården är det bland annat aktuellt med videobesök för patienter som behöver ha kontakt med barnkliniken, kirurgkliniken, kvinnokliniken och medicinkliniken. Folktandvården kommer snart erbjuda videomöten med tandläkare för patienter som har en infektion och är i akut behov av tandvård.

Patienter uppmanas att förbereda sig för videobesök

För att ha ett videosamtal behöver man en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling och en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera sig. Videobesöken görs antingen via 1177 Vårdguiden på datorn eller med hjälp av appen Min hälsa påmobiltelefon eller surfplatta.

Utforska gärna möjligheterna på 1177 Vårdguiden och ladda ner appen Min hälsa redan nu. Det sparar tid för både patienten och vården när det väl är dags för ett videobesök, säger Lena Andersson Nazzal.

Mer information om videobesök i vården

Läs mer om hur du som patient kan förbereda dig inför ett videobesök.

Kontakt

Catrin Mård

Verksamhetschef, primärvårdsrehab

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 65 88, 0709-67 30 76

Relaterade nyheter

Jättebra Kronoberg men vi behöver bli fler!

5 juni 2020

Sedan Region Kronoberg anslöt sig till tjänsten Sms-livräddare den första juni har 300 nya frivilliga livräddare anslutit sig via appen. Redan de två första dagarna skickades tre larm om misstänkt hjä...

EU-miljoner till Kronoberg

5 juni 2020

Tre projekt i Kronoberg får dela på totalt 21 miljoner kronor från EU. Det beslutade Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna på sitt möte den 3 juni.

Kartläggning av antikroppar hos blodgivare

4 juni 2020

För att ta reda på hur utbredd coronasmittan är i Kronobergs län så ska antikroppstester tas på blodgivare från och med måndag.

De antar utmaningen – två månader som huvudsakliga cyklister

3 juni 2020

De bor på cykelavstånd både till jobb, skola och förskola. Ändå startar Johanna Sandelin och Marcus Ohlsson varsin bil varje morgon för att pendla till och från sina jobb.