3 mars 2020

Stor oro för coronavirus – många utan symtom ringer 1177

Mellan den 26 februari och den 2 mars var det 230 personer som ringde till 1177 i Kronobergs län angående covid-19 utan något symtom på infektion. Oron är stor, vilket riskerar att drabba dem som behöver vård och rådgivning.

Nu kan den som vill ställa frågor om covid-19 ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

Sedan det nya coronaviruset började spridas i världen har väntetiden för att komma fram till 1177 blivit betydligt längre, även fast verksamheten tagit in extra personal.

Vi hoppas att oroliga invånare kan ringa 113 13 istället och minska belastningen på 1177. Det blir en lång väntan för de som behöver komma fram för rådgivning, säger Sivi Persson-Ahl, verksamhetschef på sjukvårdsrådgivningen i Region Kronoberg.

Personer som har feber, hosta eller andningsbesvär och har rest i något av de områden som ingår i Folkhälsomyndighetens kriterier för provtagning och insjuknat inom 14 dagar efter hemkomst ska fortfarande vända sig till 1177.

Aktuell information om vilka områden det gäller på 1177

Sivi Persson Ahl