23 maj 2019

Tätare i toppen men Region Kronoberg fortsatt bäst

Region Kronoberg fortsätter att behålla första platsen bland rikets regioner när det gäller andelen ekologiska livsmedel och det tack vare ett nära samarbete mellan kost- och restauranger och upphandlingsavdelningen inom Region Kronoberg.

Jag är otroligt stolt över det arbete som vi gör här i Kronoberg, säger Doris Johansson, chef för området kost- och restauranger. Jag och medarbetarna brinner för det vi gör och med våra politikers stöd hoppas jag att vi kan fortsätta att ligga i toppen även nästa år.

I sjukvården är måltiden en viktig del av vården. En näringsrik kost är en förutsättning för att nå bästa möjliga behandlingsresultat. Inom kost och restauranger lägger medarbetarna stor omsorg på att tillaga aptitliga, näringsriktiga och till stor del ekologiska måltider till framförallt inneliggande patienter. Region Kronoberg har även tre restauranger på sjukhusen i Ljungby och i Växjö som är öppna för medarbetare och besökare.

Nationell ökning

Sett över riket har de flesta regionerna i landet ökat sina ekologiska inköpsandelar under förra året men det är förutom Region Kronoberg enbart Region Uppsala som nått över 50 procent.

Det som nästan gläder mig mest är att arbetet med att öka andelen ekologiska inköp har gått rätt håll inom de flesta regioner, säger kostchef Doris Johansson. Sedan redovisningen av andelen ekologiska inköp till Ekomatsligan skickades in har vi fortsatt att öka vår andel ekologiska inköp. Nu efter april ligger vi på 59,3 procent vilket känns bra, men vi ska bli ännu bättre, avslutar Doris.

Ekomatsligan 2019

Placering Region Andel ekologiska inköp (procent)
1 Kronoberg 58
2 Uppsala 55