Fler nyheter

23 maj 2019

Tätare i toppen men Region Kronoberg fortsatt bäst

Region Kronoberg fortsätter att behålla första platsen bland rikets regioner när det gäller andelen ekologiska livsmedel och det tack vare ett nära samarbete mellan kost- och restauranger och upphandlingsavdelningen inom Region Kronoberg.

Jag är otroligt stolt över det arbete som vi gör här i Kronoberg, säger Doris Johansson, chef för området kost- och restauranger. Jag och medarbetarna brinner för det vi gör och med våra politikers stöd hoppas jag att vi kan fortsätta att ligga i toppen även nästa år.

I sjukvården är måltiden en viktig del av vården. En näringsrik kost är en förutsättning för att nå bästa möjliga behandlingsresultat. Inom kost och restauranger lägger medarbetarna stor omsorg på att tillaga aptitliga, näringsriktiga och till stor del ekologiska måltider till framförallt inneliggande patienter. Region Kronoberg har även tre restauranger på sjukhusen i Ljungby och i Växjö som är öppna för medarbetare och besökare.

Nationell ökning

Sett över riket har de flesta regionerna i landet ökat sina ekologiska inköpsandelar under förra året men det är förutom Region Kronoberg enbart Region Uppsala som nått över 50 procent.

Det som nästan gläder mig mest är att arbetet med att öka andelen ekologiska inköp har gått rätt håll inom de flesta regioner, säger kostchef Doris Johansson. Sedan redovisningen av andelen ekologiska inköp till Ekomatsligan skickades in har vi fortsatt att öka vår andel ekologiska inköp. Nu efter april ligger vi på 59,3 procent vilket känns bra, men vi ska bli ännu bättre, avslutar Doris.

Ekomatsligan 2019

Placering Region Andel ekologiska inköp (procent)
1 Kronoberg 58
2 Uppsala 55
3 Örebro län 49
4 Blekinge 47
4 Skåne 47
6 Jönköpings län 46
7 Stockholm 44
7 Västernorrland 44
7 Västmanland 44
10 Västra Götaland 42
11 Dalarna 40
12 Östergötland 36
12 Kalmar län 36
12 Värmland 36
15 Gävleborg 34
15 Sörmland 34
17 Gotland 31
17 Halland 31
19 Norrbotten 30
20 Västerbotten 21

 

För mer information

Doris Johansson

Verksamhetschef, kost och restauranger

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 47 99

Relaterade nyheter

Främmande material i luftvägarna misstolkades som KOL

21 augusti 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en hän-delse där en patient i samband med ett besök hos tandläkare fick ner avtrycksmassa (siliconmaterial) i luftvägarna.

Anställda lättar på gasen och sparar både pengar och utsläpp

21 augusti 2019

Närmare 100 personer på kommunala arbetsplatser runt om i Kronobergs län har under året gått utbildning i sparsam körning. Nu fortsätter projektet Res Grönt i Gröna Kronoberg sina utbildningsinsatser.

Rekordmånga besökare på regionalt Scensommar

15 augusti 2019

Åtta veckor med Scensommar avslutades igår kväll i Linnéparken med Molly Sandén och en rekordpublik på runt 13 000. I och med sommarens sista konsert visar siffrorna att det totala antalet besökare på...

Medarbetare i Region Kronoberg får testa klimatsmartare resor

29 juli 2019

38 procent av Region Kronobergs medarbetare tar bilen till jobbet – en låg siffra jämfört med många andra arbetsplatser i Kronoberg. Under 2019 och 2020 kommer medarbetare som tar bilen till jobbet at...