Bilden saknar en alternativtext.

25 februari 2020

Toppbetyg för mobil läkare

Eva Ginstrup är mobil läkare i Växjö kommun. I en enkät som genomförts inom hemsjukvården i Växjö har hon nu fått toppbetyg. ”Det finns ett behov av att lätt kunna få läkarkontakt” säger Eva.

Eva Ginstrup jobbar gentemot den kommunala hemsjukvården: ger telefonstöd och gör hembesök hos patienter. Hon ser också över patienternas medicinering och hälsotillstånd.

I en enkät som genomförts inom hemsjukvården i Växjö har Eva fått fina vitsord. Hon är lätt att nå och boka in för ett hembesök, oavsett om det är planerat eller akut, och hon beskrivs som en värdefull tillgång som underlättar arbetet.

Varför tror du att du fått så gott betyg av hemsjukvården i Växjö?

– Det finns ett behov av att lätt kunna få läkarkontakt och jag är väldigt tillgänglig. Man kan ringa mig och så svarar jag samma dag. Sedan blir det en kontinuitet för patienten att träffa samma läkare. Det är viktigt när man har multisjuka patienter, säger Eva.

Flera patienter mår bättre

Eva beskriver arbetet som stimulerande och tacksamt. Hon lär känna patienterna och ser över deras medicinering.

– Det är tillfredsställande att kunna optimera deras medicinska behandling. Jag har flera hjärtsviktspatienter som mår mycket bättre. Jag lär känna dem och så har vi tät uppföljning. Och patienten lär sig att sköta sin sjukdom själv.

Hur hade det sett ut för den här patientgruppen om du inte funnits?

– Då hade en del patienter fått tillbringa mer tid på sjukhus. De här äldre patienterna har ofta kommit på undantag, de skriker inte så högt, säger Eva.

Söker fler mobila läkare

Region Kronoberg behöver fler mobila läkare i länet. Här är en film som togs fram när Kjell Pettersson, som jobbade i Ljungby, Markaryd och Älmhult gick i pension: