Fler nyheter

20 februari 2018

Toppmodern laboratoriemiljö invigd på klinisk kemi och transfusionsmedicin i Växjö

Nu är klinisk kemi och transfusionsmedicins nya och moderna laboratoriemiljö invigd. De nya ändamålsenliga lokalerna är anpassade för toppmodern automation, speciallabb och för blodgivning och komponentframställning. Nu kan kliniken kalla sig en av Sveriges modernaste instrumentparker. Detta skapar förutsättningar för ökad service och säkrare vård.

2012 började arbetet med att upphandla ny, modernare utrustning. Det var ett gediget arbete med att ta fram kravspecifikation för ny utrustning, det genomfördes bland annat studiebesök till andra kliniker. Den nya instrumentparken i Växjö är helautomatiserad och därför har fem tjänster kunnat sparas in. Lokalerna har byggts om för att få plats med helautomationen och för att arbetet kring instrumenteringen ska vara effektivt.

Det var tre anledningar till att en utveckling var tvungen att ske. Utrustningen var gammal, ständig produktionsökning och det var svårt att finna personal med tillräckligt hög kompetens.

Även Lasarettet Ljungby har fått en uppgraderad laboratoriemiljö. Kim Ekblom, läkare på klinisk kemi och transfusionsmedicin, berättar att laboratoriet i Ljungby snart har ett nytt instrument på plats vilket bl.a. kan analysera njursten. Klinisk kemi i Ljungby blir då ett av få laboratorier i Sverige där analysen kan utföras.

Med den nya tekniken går proverna genom en slang från provtagningen och akuten till laboratoriet och provröret ska bara beröras av provtagaren, sen sker hela processen helt per automatik (för majoriteten av proverna) och provsvaret går direkt in i patientens journal. 

Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande klipper bandet och menade att
– verksamheten på klinisk kemi och transfusionsmedicin är något som nästan varje Kronobergare berörs av men alla vet inte att den finns. 

Britt Osbeck, biomedicinsk analytiker visar trombocyter i transfusionsmedicins nya lokaler där blodgivare ger blod. Just nu får verksamheten in fyra nyregistreringar per dag i snitt!

Lena Bengtsson

Lena Bengtsson, avdelningschef och byggprojektansvarig från verksamheten är mycket nöjd över ombyggnationen och över alla medarbetares insatser.

-  Det har varit roligt och vi har haft ett fantastiskt teamarbete, jag är mycket stolt och nöjd över resultatet!

Kontakt

Lena Bengtsson

Avdelningschef Klin kem lab Växjö

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 98 89, 0705-43 51 79

Relaterade nyheter

2,1 miljoner till utveckling av kultur i Kronoberg

24 maj 2018

Kulturrådet har beslutat om 2,1 miljoner kronor till regional kulturverksamhet i Kronoberg. 5 projekt relaterade till Kronoberg fick sin ansökan beviljad.

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

22 maj 2018

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

Region Kronoberg fortsätter att skörda ekologiska framgångar

21 maj 2018

När EkoMatCentrum under måndagen presenterade den senaste rankningen av landets regioner och kommuner avseende högst andel ekologiska inköp, placerade sig Region Kronoberg återigen i toppen. En placer...

Ny IT- och digitaliseringschef i Region Kronoberg

21 maj 2018

IT och digitalisering är ett centralt och viktigt område inom Region Kronoberg och i höst tillträder Peter Bergehamn som ny IT- och digitaliseringschef. Peter arbetar idag som IT-chef för Växjö kommun...