21 januari 2019

Trygghet får vikarierna att stanna på medicinkliniken

När alla semestervikarier valde att lämna efter sommaren 2017 bestämde sig medicinkliniken i Växjö för att ta ett rejält omtag. Arbetet med ledarskap, arbetsmiljö och introduktion har gett resultat och efter sommaren 2018 har inga nyutexaminerade lämnat kliniken.

Nyckeln till framgång har varit ett helt nytt fokus på introduktion och samarbete i frågorna kring arbetsmiljö och rekrytering. Bland annat erbjuds nya sjuksköterskor åtta veckors introduktion, även under sommaren.

Vi har lyckats vända trenden på grund av vårt mod att hålla i och hålla ut, även när omgivningen inte förstod hur vi tänkte, säger Johan Dahl, avdelningschef.

2017 ett tungt år

Genom sin stora bredd och goda utvecklingsmöjligheter på nio sektioner kan medicinkliniken erbjuda en god start i arbetslivet för nyutexaminerad vårdpersonal. Men 2017 var ett tufft år för kliniken, vars ansträngda läge resulterade i att många medarbetare valde att sluta. Samtidigt pausade flera erfarna sjuksköterskor sitt arbete på kliniken för att gå olika vidareutbildningar medan nyfärdiga sjuksköterskor valde att lämna kliniken efter sommaren eller börja jobba först efter sommaren.

Resultat blev att kostnaderna för hyrpersonal ökade markant under början av 2018, men i slutet av året vände trenden.

Vi använder hyrpersonal för att kunna bibehålla antalet öppna vårdplatser. Nu är vår känsla och förhoppning att behovet av hyrpersonal kommer minska ytterligare när vi går in i 2019, säger Johan Dahl.

Samordning och struktur vänder trenden

Efter den tuffa sommaren har kliniken på olika sätt arbetat med att förbättra arbetsmiljön och kulturen på avdelningarna. En nyckel har varit att samordna och förbättra introduktionen som numera sträcker sig över åtta veckor, för att nyanställda ska ha god tid på sig att lära känna verksamheten och bli trygg i sin roll. Varje chef följer noga upp introduktionen för att säkerställa att medarbetaren känner sig redo för fortsatt arbete på kliniken.

Vi har bara hört positivt från våra nya medarbetare och att lyckas rekrytera har gett en positiv stämning på våra avdelningar. Under 2018 har vi rekryterat 30 personer och vi behöver inte ta in lika mycket hyrpersonal, avslutar Johan Dahl.

Johan Dahl

Avdelningschef