Fler nyheter

26 november 2019

Uppskattad föreläsning minskar oro inför förlossning

Under ett år har kvinnokliniken anordnat föreläsningar för gravida kvinnor, med syfte att öka kunskapen om bäckenbotten och dela med sig av kunskap och tips inför förlossning. Utvärdering visar att flera kvinnor uttrycker en minskad oro inför förlossningen efter att ha gått på föreläsningen.

Hittills har kvinnokliniken genomfört fem föreläsningar om bäckenbotten för gravida och uppskattningsvis har 240 gravida kvinnor varit där, vissa av dem tillsammans med sin partner. Efter föreläsningen får kvinnorna möjlighet att ställa sina frågor, även enskilt.

Kliniken har länge varit väldigt bra på information till blivande mammor om hur förlossningen går till, amning med mera, men vi har inte haft tillräckligt fokus på bäckenbotten. Det var dags att ändra på det, säger Emmie Rydström, ST-läkare och föreläsare.

Bäckenbotten fokus även hos medarbetarna

Kliniken har även utbildat alla barnmorskor på mödravården om hur man ska undersöka kvinnor efter förlossning och förbättrat patientflödet för de kvinnor som får en förlossningsskada. Initiativet med föreläsningar och ökat fokus på bäckenbotten både bland gravida kvinnor och personalen på kvinnokliniken har gett goda resultat. Kvinnorna uppger att de numera får tillräcklig med information och känner mindre oro inför förlossning.

Vad jag vet finns det inget liknande erbjudande i någon annan region. Men vi märker att vårt nya arbetssätt för kvinnors bäckenbotten börjar sprida sig och jag har blivit kontaktad av kollegor i andra regioner som vill veta mer om hur vi jobbar, säger Emmie Rydström.

Kontakt

 

Emmie Rydström

ST-läkare

  • Telefon: 0470-58 83 99

Relaterade nyheter

Ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken

10 januari 2020

Sedan 1 januari är Christian Möller ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken.

Bristande uppföljning av sårskada efter trafikolycka anmäls enligt Lex Maria

10 januari 2020

En patient fick efter en trafikolycka en stor sårskada på benet. Skadan följdes inte upp på adekvat sätt på länets sjukhus, vilket nu anmäls enligt Lex Maria.

Region Kronoberg beviljas fortsätta bedriva YH-utbildningar

8 januari 2020

Idag har myndigheten för yrkeshögskolan meddelat vilka utbildningar som får starta inom yrkeshögskolan till hösten 2020.

Regionerna i Småland och EU storsatsar på skog och trä

20 december 2019

Tre projekt inom skog och trä har beviljats finansiering av EU:s strukturfonder och regionerna. Projekten ger möjligheter att göra betydande insatser inom kompetensutveckling och mångbruksföretagare m...