Fler nyheter
Charlotta Svanberg (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, inviger renoverade lokaler och ny modern utrustning på klinisk kemi och transfusionsmedicin på Ljungby lasarett. Charlotta Svanberg (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, inviger renoverade lokaler och ny modern utrustning på klinisk kemi och transfusionsmedicin på Ljungby lasarett.

4 maj 2017

Uppstart för ny modern labmiljö på klinisk kemi och transfusionsmedicin i Ljungby

Idag invigdes renoverade lokaler och ny modern utrustning på klinisk kemi och transfusionsmedicin på Ljungby lasarett, en satsning för säkrare och effektivare vård.

Det här är en satsning som är bra för både patienter och personal, vi ökar patientsäkerheten och får samtidigt en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare, sa Charlotta Svanberg, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, i samband med invigningen.

En ny generation automatiserade analysinstrument tas nu i drift.

Vi har satsat på en helt ny instrumentpark för rutinanalyser som vi nu har kört igång. Hela analysprocessen blir mer automatiserad och här i Ljungby har vi bland annat investerat i en ny provsorteringsrobot som registrerar och sorterar provrören, berättar Pernilla Gustafsson, avdelningschef på klinisk kemi och transfusionsmedicin på Ljungby lasarett.                                   

En mer automatiserad analysprocess är säkrare och mer effektiv. Fler analyser kan också göras från samma prov vilket gör att patienterna inte behöver stickas lika många gånger.

Vi kommer också att kunna erbjuda ett utökat analysutbud och mer standardiserade svarstider, vilket underlättar för våra kunder inom hälso- och sjukvården att planera sin verksamhet, säger Pernilla.

Fräscha och moderna lokaler

Samtidigt som upphandling av den nya utrustningen genomförts har labbet fått anpassade lokaler för att kunna installera de nya instrumenten. Provtagningslokalerna har också moderniserats, inklusive väntrummet.

Det känns väldigt roligt att få flytta in i de nya lokalerna nu. De är anpassade till ett nytt modernt arbetssätt och ger också våra medarbetare en betydligt bättre arbetsmiljö!

Kort om klinisk kemi och transfusionsmedicin

Klinisk kemi och transfusionsmedicin är ett ackrediterat laboratorium med cirka 85 anställda. Kliniken har verksamhet både på Ljungby lasarett och på Centrallasarettet Växjö. Verksamhetens uppdrag är att bidra med kvalitetssäkrad, ändamålsenlig och effektiv laboratorieservice under dygnets alla timmar. Kliniken förser också sjukvården med blodkomponenter med hjälp av blodgivarnas frivilliga insatser. På laboratoriet i Ljungby utförs utöver akutsortimentet även all allergidiagnostik och analyser av tarminflammationsmarkören Kalprotektin i Region Kronoberg.

Kontakt

Charlotta Svanberg (S)

Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Charlotta är även ledamot i regionfullmäktige, 1:e vice ordförande i FoU-beredningen och ersättare i regionstyrelsen och samverkansnämnden Blekinge-Kronoberg.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0706-91 53 38, 0767-20 76 36

Pernilla Gustafsson

Avdelningschef Klinisk kemi och transfusionsmedicin, Ljungby

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0372-58 50 83

Relaterade nyheter

Elektroniska frikort införs i vården i Kronoberg

23 maj 2017

Den 30 maj inför Region Kronoberg elektroniska frikort. Med så kallade e-frikort behöver patienterna inte längre samla stämplar på en pappersremsa för att få högkostnadsskydd. Istället registrerar vår...

Förväxling av remisser

22 maj 2017

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående två händelser där remisser från en verksamhet har förväxlats i samband med remiss till patologen.

Enklare att ta reda på hur barn och unga mår

22 maj 2017

Den 19 maj lanserades Tableau, ett visualiseringsverktyg som ska användas för att sprida resultatet från Region Kronobergs barn- och ungdomsenkät.

Cellprovsvecka i Kronoberg - några minuter för din hälsa

9 maj 2017

Den här veckan (vecka 19) uppmärksammar Region Kronoberg cellprovsveckan för att få fler kvinnor att bli medvetna om gynekologisk cellprovskontroll och få fler kvinnor att lämna cellprov när man får s...