Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

1 april 2020

Vårdbesök för patienter över 70 år ställs in

Från och med måndag den 6 april skjuter Region Kronoberg upp alla mottagningsbesök som kan vänta för personer över 70 år. Det gäller besök i hela vården så som sjukhusen, vårdcentraler, tandvård och psykiatri. Detta görs för att minska risken för smittspridning av covid-19 bland äldre personer.

Vi gör den här åtgärden eftersom vi måste vara extra rädda om våra äldre invånare just nu. Men vi kommer naturligtvis göra en medicinsk värdering i varje enskilt fall om besöket är nödvändigt att genomföra just nu eller inte, säger Maria Wiltz, sjukhuschef.

Fortsatt är även planerad kirurgi och ingrepp som kan vänta inställda. Det görs en avvägning i varje enskilt fall och det är samma riktlinjer som gäller i hela länet. Anledningen är att många medarbetare är hemma med förkylningssymtom eller för att vårda sjuka barn och att det just nu pågår en utbildningsinsats.

Fler utbildas i intensivvård

Det är bland annat personal från andra enheter som utbildas för att kunna bistå i vården på intensivvårdsavdelningen.

Vi vill ha en färdig beredskap för den dagen vi har fler patienter som behöver intensivvård. Så ser det ut i resten av landet och det är väldigt osannolikt att det inte kommer drabba oss också, säger Maria Wiltz.

Arbetet med att säkra personalförsörjningen inför ett högt tryck på vården pågår samtidigt på flera olika nivåer. Administrativ personal med vårdutbildning erbjuds en reaktiveringsutbildning. Och i dagarna får alla sjuksköterskestudenter i länet ett brev där de erbjuds att jobba extra inom vården under coronakrisen. I brevet poängteras dock att det är viktigt att studenterna samtidigt fortsätter studera, så att de får sin examen enligt plan.

Stanna hemma om du har symtom

Fortsatt vill vi i regionen vädja till den som har ett bokat besöka i vården men har förkylnings- eller influensasymtom att stanna hemma. Vi tar inte betalt för besök som avbokas senare än 24 timmar innan.

Vi tar inte emot några oanmälda besök i vården, utan uppmanar vårdsökande att alltid ringa och boka en tid, med undantag för våra akutmottagningar.

I vården separeras patienter med förkylnings- eller influensasymtom från patienter utan symtom. De med symtom tas in genom en särskild ingång och får träffa personal i skyddskläder.

Kontakt

Maria Wiltz

Sjukhuschef Centrallasarettet Växjö och Ljungby Lasarett

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470588104, 046709844767

Relaterade nyheter

Jättebra Kronoberg men vi behöver bli fler!

5 juni 2020

Sedan Region Kronoberg anslöt sig till tjänsten Sms-livräddare den första juni har 300 nya frivilliga livräddare anslutit sig via appen. Redan de två första dagarna skickades tre larm om misstänkt hjä...

EU-miljoner till Kronoberg

5 juni 2020

Tre projekt i Kronoberg får dela på totalt 21 miljoner kronor från EU. Det beslutade Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna på sitt möte den 3 juni.

Lägesbild från Region Kronoberg 4 juni

4 juni 2020

I Region Kronoberg har vi den senaste tiden haft ett ganska stabilt läge med cirka 30 inneliggande covid-19-patienter på sjukhus, varav några vårdas på intensivvårdsavdelning (IVA). Men det kan föränd...

Kartläggning av antikroppar hos blodgivare

4 juni 2020

För att ta reda på hur utbredd coronasmittan är i Kronobergs län så ska antikroppstester tas på blodgivare från och med måndag.