Fler nyheter

19 juni 2019

Vårdval införs inom barn- och ungdomspsykiatrin

Regionfullmäktige i Region Kronoberg beslutade vid onsdagens sammanträde att ett vårdval ska införas inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Vårdvalet kommer att gälla från 1 januari 2020.

Beslutet innebär att privata vårdgivare får ansöka om att starta verksamhet inom Vårdval BUP. De privata vårdgivarna arbetar på uppdrag av Region Kronoberg. Det är regionstyrelsen som granskar ansökan och beslutar om den privata vårdgivaren ska godkännas. 

Med vårdvalet förväntas tillgängligheten öka genom att kronobergarna får möjlighet att välja mellan fler vårdgivare. 

Genom vårdvalet vill vi korta köerna till BUP och öka kvaliteten för våra barn och unga, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M). 

Gäller för vissa områden

Vårdval BUP kommer att gälla för specialiserad barn- och ungdomspsykiatri i öppenvård inom följande områden:

  • Neuropsykiatrisk utredning och behandling
  • Allmänpsykiatrisk vård och behandling

Region Kronoberg använder modellen BCFPI (Brief Child and Family Phone Interview) för bedömning av remisser. Om BCFPI visar på en problematik som ingår i vårdvalet så kan familjen välja vilken av de godkända vårdgivarna man vill vända sig till. I Vårdval BUP väljer patienten alltså vårdgivare först när det finns ett behov av specialiserad vård och valet gäller bara för den aktuella sjukdomsperioden.

Införs från 1 januari 2020

När Vårdval BUP införs från 1 januari 2020 kommer familjer att kunna välja vilken av de godkända vårdgivarna man vill vända sig till. Vårdgivare som vill ansöka om att starta verksamhet inom Vårdval BUP kan ta kontakt med vårdvalsenheten hos Region Kronoberg redan nu. 

Kontakt

Mikael Johansson (M)

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 79 96

Marie Jadner

Vårdvalschef

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 75 13, 0709-84 49 92

Relaterade nyheter

Så kan vi minska antalet suicid

13 september 2019

Hur kan vi minska suiciden i samhället? Idag är vi för tysta – vi måste våga fråga! Och det finns hjälp att få för den som mår dåligt. Det var budskapet på internationella suicidpreventiva dagen den 1...

Ljungbys kirurgiplacering får toppbetyg av AT-läkarna

12 september 2019

I SYLF:s (Sveriges Yngre Läkares Förening) årliga AT-ranking får kirurgiplaceringen på Ljungby lasarett högst betyg i hela landet.

Digital tobaksavvänjning ska hjälpa fler

10 september 2019

Region Kronoberg har under lång tid erbjudit patienter tobaksavvänjning i grupp. Nu erbjuder Primärvårdens hälsoenhet behandlingen också digitalt, där patienten går igenom avvänjningen via sin mobil e...

Fler oklarheter när syrgasbehandlad patient åkte hem från sjukhus anmäls enligt Lex Maria

9 september 2019

Region Kronoberg anmäler en allvarlig händelse då en patient med syrgasbehandling, efter hemtransport från sjukhus fick cirkulationsstillestånd och avled.