Gå till nyhetsarkiv

9 oktober 2018

Stort projekt för kompetensutveckling i vård och omsorg till Kronoberg

Strukturfondspartnerskapet har beslutat att stödja projektet ”Framtid vård & omsorg” med ca 12 miljoner kronor under tre år från Europeiska socialfonden (ESF). Projektet ägs av Region Kronoberg och ska drivas av Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Målet är att öka attraktiviteten och utveckla nya sätt att höja kompetensen inom vård och omsorg.

Fram till år 2020 behöver runt 450 personer rekryteras enbart i Kronoberg för att täcka pensionsavgångar i vård och omsorg. Inte ens hälften av pensionsavgångarna täcks av elever som studerar på vård- och omsorgsprogrammet.

Utmaningarna är stora med en åldrande befolkning och stora pensionsavgångar. Det innebär att jobb och utbildning i vård och omsorg är framtiden. Alla elever på vård- och omsorgs-programmet är attraktiva på arbetsmarknaden, har stora möjligheter att utvecklas i jobbet och också studera vidare, säger Joakim Pohlman, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Projektet har bland annat som ambition att:

• fler söker utbildning inom vård- och omsorg
  • fler stannar kvar i yrket
  • deltagare i projektet upplever sin arbetsplats som utvecklande, modern och attraktiv

Projektet ger branschen goda möjligheter att utvecklas i positiv riktning och våra fantastiska medarbetare kan utvecklas på jobbet genom kompetensutvecklingsinsatserna. Det ger blivande medarbetare en annan bild av branschen, en mer modern arbetsplats och utbildning. Att jobba med människor är ett yrke för framtiden! säger Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare, Vård- och omsorgscollege Kronoberg.

Kronoberg får med projekt en stor möjlighet att ligga i framkant när det gäller välfärdsjobb och utbildning. Det gagnar oss alla. Följeforskare kommer att följa processerna, det ger oss evidens för att skapa de bästa strukturerna för framtidens rekrytering, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Region Kronoberg.

I Kronoberg är våra medarbetare de viktigaste ambassadörerna. Att de känner uppskattning och stolthet för det viktiga arbete de gör varje dag är avgörande för hur vi lyckas inspirera och motivera fler till branschen! säger Anneli Harnegård, ordförande i Vård- och omsorgscollege Kronoberg och chef för strategisk kompetensförsörjning i Alvesta kommun.

Vård- och omsorgscollege Kronoberg är ett regionalt samarbete för utbildningsanordnare och arbetsliv för att tillsammans höja kompetensen och kvaliteten samt öka attraktionskraften för arbete och utbildningar inom vård och omsorg. Samverkansparter är Kronobergs kommuner, Region Kronoberg, Eductus, Lernia, Växjö fria gymnasium och vuxenutbildning, Attendo, KUI och fackförbundet Kommunal. Mer information om Vård- och omsorgscollege Kronoberg finns på www.vo-college.se/kronoberg.

Joakim Pohlman (S)

• Telefon: 0703-31 23 00