Foto: Mats Samuelsson Foto: Mats Samuelsson

Leva och bo i Kronoberg

Kronobergs län är känt för bland annat glas, möbler och design, skog och sjöar, Ikea, Vilhelm Moberg, Carl von Linné och Carolina Klüft. Här finns ett blomstrande musikliv och ett rikt kulturliv som erbjuder något för alla: teater, museer, konst och film. På senare år har vi allt mer profilerats som ett ”mat-län”. I Kronoberg finns också många möjligheter till friluftsliv, naturupplevelser och idrott.

I residensstaden Växjö finns Linnéuniversitetet, som Region Kronoberg har ett nära samarbete med, och en flygplats med både inrikes- och utrikesflyg.

I Kronoberg kan man leva i en trygg småstad, på landsbygden eller i en
modern stadsmiljö. Länet har mycket att bjuda på, och det är nära till det mesta.

Kronobergs län på Sverigekarta

Vi finns mitt i en entreprenörsregion med småföretagande och framåtanda. Kronoberg, med centralorten Växjö, är sedan mer än 40 år en av Sveriges snabbast växande regioner, med ett starkt näringsliv, stolta designtraditioner och driftiga människor. Här finns kreativitet, framtidstro och livskraft!

Visste du det här om Kronoberg?

• Storlek: 9 500 kvadratkilometer
  • Invånare: drygt 187 000 personer
  • Länet inrättades 1674
  • Är bland de mest skogbeklädda i hela Sverige: 72 procent av ytan är skog, ungefär 25 procent är sjöar
  • Har fått sitt namn efter Kronobergs slottsruin vid Helgasjön norr om Växjö
  • Är Sveriges fjärde minsta sett till antalet invånare. Men sedan 2002 har vi blivit fler för varje år!
  • Kommuner i länet (i storleksordning): Växjö, Ljungby, Alvesta, Älmhult, Tingsryd, Markaryd, Uppvidinge, Lessebo

Senast uppdaterad: 21 januari 2016