Foto: Anna Nordström Foto: Anna Nordström

Leva och bo i Kronoberg

Kronobergs län i Småland är känt bland annat för design, mat och vår natur med 350 sjöar. I Kronoberg kan du leva i en trygg småstad, på landsbygden eller i en modern stadsmiljö. Här finns alla möjligheter! Länet har mycket att bjuda på och det är nära till det mesta.

Här finns ett blomstrande musikliv och ett rikt kulturliv med något för alla: kulturföreningar, teatrar, museer, konst och film. På senare år har vi allt mer profilerats som ett ”mat-län”. I Kronoberg finns också många möjligheter till friluftsliv, naturupplevelser och idrott.

Kronobergs län på Sverigekarta

I residensstaden Växjö finns Linnéuniversitetet och en flygplats med både inrikes- och utrikesflyg. Inom och utom Kronoberg kan du även resa med bussar och regionaltåg som tar dig vidare till Göteborg, Kalmar, Karlskrona eller Köpenhamn.

Kronoberg finns mitt i en entreprenörsregion med småföretagande. Sedan mer än 40 år är vi en av Sveriges snabbast växande regioner, med ett starkt näringsliv och driftiga människor. Här finns många spännande arbetstillfällen och du som har rätt kompetens eller erfarenhet kan skapa en enkel och livspusselvänlig plats att leva och bo på.

Här finns småländsk klurighet, nytänkande och handlingskraft!

Visste du det här om Kronoberg?

• Storlek: 9 500 kvadratkilometer
  • Invånare: drygt 200 000 personer
  • Länet inrättades 1674
  • Är bland de mest skogbeklädda i hela Sverige: 72 procent av ytan är skog, ungefär 25 procent är sjöar
  • Har fått sitt namn efter Kronobergs slottsruin vid Helgasjön norr om Växjö
  • Är Sveriges fjärde minsta sett till antalet invånare. Men sedan 2002 har vi blivit fler för varje år!
  • Kommuner i länet (i storleksordning): Växjö, Ljungby, Alvesta, Älmhult, Tingsryd, Markaryd, Uppvidinge, Lessebo

Senast uppdaterad: 3 februari 2020