5 februari 2020

Filmserie: Vad är patientkontrakt?

Nu startar vår filmserie om patientkontrakt. Filmerna kommer att beskriva vad patientkontrakt är men också ge exempel på från verksamheter inom Region Kronoberg som redan börjat arbeta med patientkontrakt. Ni kommer också få träffa två patienter som ser många fördelar med införandet av patientkontrakt.

I del 1 får du veta vad patienkontrakt är och vilka fördelar Catrin Mård, verksamhetschef ser med arbetssättet.

Se alla filmer här

Modellen med patienkontrakt införs i hela landet enligt överenskommelse mellan regeringen och SKR. Idén om patientkontrakt har kommit fram som en del i den omställning till en mer nära vård om pågår över hela landet. Tillgänglighet, samordning och delaktighet är en utmaning. Vården behöver bli mer personcentrerad och anpassas till dem den är till för och utvecklas i samverkan mellan patient och vårdgivare. Patientens egna resurser behöver tillvaratas för att stärka individens egen kraft samt frigöra resurser i vården till dem som behöver det. Patientkontraktet ska säkerställa att allt hänger ihop – gemensam överblick av planer och insatser som utgår från patientens berättelse och vad som är viktigt för patienten.