21 november 2019

Röntgen har minskat väntetiderna

Under hösten har röntgenkliniken i Region Kronoberg minskat väntetiderna till alla sina undersökningar. Det innebär att patienter snabbare får komma till undersökning och i förlängningen att man snabbare kan komma vidare i vårdkedjan.

För skiktröntgen och magnetkamera (MR), har väntetiden minskat från 21 till 8 veckor. För skelettröntgen har väntetiden minskat från 18 till 7 veckor. Akuta undersökningar görs alltid direkt.

Mina medarbetare gör allt de kan för att minska väntetiden för patienterna. Bland annat har vi bokat in arbetspass på kvällar och helger. Vi har också personer som pusslar i bokningsschemat för att inga tider ska stå tomma ifall en undersökning blir inställd, säger Fredrik Larsson, verksamhetschef på röntgen.

Förutom medarbetarnas hårda arbete har kliniken haft inne ett konsultföretag som hjälper till att genomföra undersökningarna på tider då verksamheten själv inte kan använda sina lokaler.

Konsultfirman har hjälpt oss att göra fler skiktröntgen, så kallade DT. Det har gjort att vi själva har kunnat lägga mer fokus på de andra undersökningarna och på så sätt har vi minskat väntetiderna till alla undersökningar, säger Fredrik Larsson.

Just nu ligger väntetiden på cirka 8 veckor till de vanligaste undersökningarna. Klinikens mål är att komma ner i fyra veckor under år 2020.

Väntetider i veckor

v. 31 v. 46