12 februari 2019

Obligatoriskt ange ordinationsorsak vid ordination av läkemedel i Cosmic från vecka 9

I samband med uppgraderingen av Cosmic vecka 9 så kommer det bli obligatoriskt att ange ordinationsorsak när man ordinerar läkemedel.

Det är ett krav enligt Socialstyrelsens föreskrift, Ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37), som trädde kraft för drygt ett år sedan. Dessutom är det viktigt ur ett patientsäkerhetsperspektiv att det framgår i Cosmic samt på recept, läkemedelslista och läkemedelsförpackningen varför en patient står på ett visst läkemedel.

Används mall så är ordinationsorsak alltid förifylld och det räcker med att kontrollera att den överensstämmer med skälet till att man sätter in läkemedlet. Vid förnyelse av recept på ett läkemedel som saknar ordinationsorsak så kommer det också att behöva anges innan receptet kan skickas iväg.

Förslagsvis används Receptöversiktsvyn alternativt presentationsläge stor i läkemedelslistan i Cosmic för att se om någon ordinationsorsak saknas på de läkemedel man planerar att skriva nytt recept på.

Se dokument för mer information