7 maj 2019

Tillägg till Utbytbara läkemedel 2019

Från och med 2019-05-02 är listan över utbytbara läkemedel kompletterad.

Listan "Utbytbara läkemedel" används i slutenvården som stöd för sjuksköterskor vid byte mellan synonyma läkemedel enligt Region Kronobergs läkemedelshanteringsriktlinje.

Tillägget omfattar:

• Insulin: Insulin Lispro Sanofi som är utbytbar mot Humalog och Abasaglar som är utbytbar mot Lantus.

Insulin lispro Sanofi är förstahands-snabbinsulin i Kronoberg. Detta insulin har samma aminosyresekvens som Humalog och är en biosimilar till Humalog. Insulin lispro Sanofi är 15-20% billigare än Humalog. Abasaglar är rekommenderat som långverkande insulin och är en biosimilar till Lantus

• Nya upphandlade läkemedel: t.ex. Statraxen som är utbytbart mot Pilexam
  • Anpassning till rekommenderade läkemedel 2019: Oftagel utbytbart mot Viscotears samt Ovixan utbytbart mot Elocon

Tillägg till utbytbara läkemedel 2019-05-02, pdf