Fler nyheter

20 oktober 2021

Digitala tvåårsbesök tilltalar flerbarnsföräldrar

Jenny Flink är tandsköterska på Folktandvården Linné. Under våren 2021 har hon testat att ha digitala tvåårsbesök via Folktandvården online. Reaktionerna från föräldrar har varit mycket positiva.

Jag har vänt mig till barn som har en god munhälsa och ringt deras föräldrar för att höra om de vill ha ett fysiskt eller ett digitalt besök. Den första frågan jag får är men hur ska det gå till, berättar Jenny.

Av 15 personer har cirka 12 valt att ha ett digitalt besök. Merparten av de som vill ha ett digitalt besök är flerbarnsföräldrar och känner att de har kunskap om tandborstning och kost.

Mötet i sig är enkelt. Jag bokar in tiden i Min vård Kronoberg och föräldrarna får en länk att ansluta till. Föräldrarna kan ha videomötet via appen eller via dator. Fokus på mötet är att ha ett samtal om tandborstning och kost. Inför mötet får föräldern i uppgift att räkna barnets tänder och ta reda på om det är något konstigt i munnen, berättar Jenny.

Bedömningen av barnets munhälsa görs genom att lyssna på föräldern och hur hen svarar. Om barnet vill får hen öppna munnen och visa tänderna, men det är liksom vid ett fysiskt besök inte säkert att barnet gör detta.

Finns det inga utmaningar med att ha ett digitalt tvåårsbesök?

Jag hade ett möte med en pappa som var väldigt ofokuserad. Han behövde ta hand om sitt andra barn och hade svårt att vara delaktig. De kommer erbjudas ett fysiskt möte också för att säkerställa att informationen verkligen har gått fram.

Positiva föräldrar

De föräldrar som har haft videobesök är väldigt positiva och ser många fördelar.

Föräldrarna slipper hämta tidigt från förskolan och besöket är kortare och mer effektivt när de slipper åka till kliniken. Vi kan ha samtalet på en tid som passar föräldern. Vi kan också ha samtalet trots att barnet eller en vuxen är förkyld. Jag upplever att det blir ett bra samtal när föräldern tar sig tid att prata. En pappa frågade till exempel om vi kunde ha samtalet utan barn och då gjorde vi det.

En del föräldrar föredrar fortfarande det fysiska besöket och då blir man alltid erbjuden det.

Hur ser Jenny på fortsättningen med digitala möten?

Jag tycker det är fantastiskt att ha digitala möten. Jag upplever att många samtal jag har digitalt är bättre då föräldern verkligen tar sig tid.

Folktandvården Linné erbjuder digitala möten även under hösten. Det finns en mängd andra områden där ett digitalt besök med tandläkaren skulle kunna komplettera ett fysiskt möte. Till exempel kostbehandling för tonåringar som har svårt att komma till kliniken.

Fakta

I appen Min vård Kronoberg och mottagningen Folktandvården online kan patienter söka tandvård digitalt.