10 augusti 2022

Glada munnar när Simsalabim åter kan träffa skolbarn

Varje år träffar folktandvårdens barnhälsogrupp samtliga barn i förskole- andra- och femteklass i Kronobergs län. Målet är att med roligt drama och gemensam dialog lära barnen om goda tandvanor. Nu, efter två års digital verksamhet, kan gruppen äntligen åka ut och träffa barnen igen.

Kan man borsta tänderna med kolasås? Och är en diskborste verkligen bästa verktyget? ”Neej, du måste använda tandborste”, ropar barnen och tandsköterskan får inse att hennes idé inte var så bra ändå.

Det allra bästa med vårt jobb är att möta barnen, de tycker detta är superkul och tar verkligen till sig det vi säger, säger Kristina Engström-Aldén, samordnare för barnhälsogruppen Simsalabim.

Folktandvården arbetar aktivt med förebyggande arbete för att alla barn ska ha så friska tänder som möjligt. I det förebyggande hälsoarbetet ingår att träffa skolbarn under deras uppväxt, från förskoleklass till högstadiet. De yngsta barnen får träffa gruppen Simsalabim som startades 2020 ur ett behov att samordna de förebyggande hälsoinsatserna i regionen. Med dramapedagogik och dialog vill gruppen lära barnen vad som är bra munhälsa. Syftet är att skapa goda vanor tidigt, och på så sätt minska besvär av karies längre fram.

Karies en sjukdom som är svår att bli av med när det väl har uppkommit, och bakterierna finns kvar även om man lagar hålen. Idag är det många barn som behöver mycket lagning och mycket vård, och med våra insatser hoppas vi kunna se en skillnad, säger Kristina Engström-Aldén.

Nu när gruppen återigen får åka ut och besöka skolorna fysiskt efter coronapandemin fokuseras arbetet på de områden med högst kariestäthet i regionen, där behoven är störst.

Digitala besök under pandemin

Arbetet har dock inte legat nere bara för det varit pandemi, istället växlade gruppen om till att köra digitalt.

Vi är en av få regioner som har fortsatt med arbetet under pandemin, genom att köra digitalt. Under omständigheterna har det fungerat jättebra, barnen är vana vid teknik och har tyckt det varit spännande att prata med oss där.

De äldre barnen i femteklass har gruppen samtal med istället för teater. Dessa barn får tillsammans med tandsköterskorna fundera på vad som gör tänderna glada och ledsna. Även det tycker Kikki har fungerat bra digitalt:

Det är lättare att fördela ordet och låta alla komma till tals när det är digitalt. För att värna om miljön och spara tid kommer vi fortsätta att träffa femteklassarna digitalt även framöver.