Fler nyheter

16 september 2021

”Här får jag göra allt”

Omar Tahsin är meriteringstandläkare i orofacial medicin, på centrallasarettet i Växjö. Det som tidigare hette sjukhustandvård. Han beskriver sitt jobb som utmanade och varierande med mycket fart och fläkt. Nu har du chansen att bli hans kollega när sjukhustandvården söker resurstandläkare.

Det är torsdag morgon och dags att operera en patient som senare ska genomgå en hjärtoperation. Före det behöver patienten göra en infektionssanering i munnen. Vid sin sida i operationssalen har Omar tandsköterskan Anna Olsson. Omar började arbeta på Specialisttandvården CLV för två år sedan. Han sökte sig till sjukhustandvården för att han brinner för utmaningar och komplexa fall, något han får uppleva här.

Här får jag jobba över gränserna och göra allt. Det är det som gör jobbet så kul. I den här tjänsten får du kirurgi, narkos, operationer, lagningar, protetik med mera, berättar Omar.

Vad innebär det att vara tandläkare i orofacial medicin

Som sjukhustandläkare arbetar man med hela människan. Man jobbar med slemhinneförändringar, fokalutredningar, infektionssaneringar inför större operationer, behandlar medicinska riskpatienter samt patienter med kognitiva och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Man har även narkosbehandlingar. Akutbehandlingar på patienter som är inneliggande på sjukhuset är också en del av arbetet. Zohreh Borsow är ST-tandläkare och beskriver sitt jobb såhär:

Det bästa med jobbet är att man vid sidan av tandvården skaffar dig medicinska kunskaper. För planering och behandlingar behöver man många gånger samarbeta med andra specialiteter inom sjukvården.

Anna Olsson tror att bilden av sjukhustandvården utifrån sett inte stämmer överens med hur det faktiskt ser ut på kliniken:

Många tror att sjukhustandvården innebär långa krångliga behandlingar men det är inte det som utmärker oss. Ofta tar själva behandlingarna i stolen mellan 20–45 minuter. Den stora skillnaden med det här jobbet är att det oftast rör sig om medicinska fall och att vi har mer kontakt och samarbete med sjukvården. Det är stor variation med många utmaningar som kräver flexibilitet och kompetens, det är väldigt kul.

Stor möjlighet till vardaglig kompetensutveckling
En annan möjlighet som jobbet ger enligt Omar är kontinuerlig handledning av erfarna kollegor. Flera dagar i veckan har han morgonmöte med specialister där de diskuterar fall.

Det blir en chans att kompetensutveckla sig direkt i vardagen genom att dra nytta av all kunskap som finns på kliniken. Våra nya lokaler och att vi har samlat så många olika professioner på en klinik gör att hjälpen aldrig är långt borta.

På frågan vem som bör söka jobbet som resurstandläkare svarar Zohreh:

Du bör ha ett genuint människointresse och en stor empatisk förmåga samtidigt som du har stort tålamod, är flexibel och noggrann.

Här kan du söka till resurstandläkare på sjukhustandvården, öppnas i nytt fönster