22 april 2022

Ola läser till tandsköterska – ”goda chanser till jobb”

Ola läser till tandsköterska vid yrkeshögskolan i Växjö. Nu gör han sin första LIA, lärande i arbete, och hittills har det varit en positiv upplevelse.

Han gör sin praktik på Folktandvården Linné i Växjö. En stor klinik med många medarbetare. Han är nöjd med var han hamnat och kan dra nytta av att det finns mycket erfarenhet hos personalen.

Jag försöker suga upp så mycket kunskap jag kan. Jag är en person som lär mig bättre praktiskt än teoretiskt. Att få möjligheten att komma ut och se hur det fungerar i verkligheten passar mig därför väldigt bra, berättar Ola.

Ökad förståelse för yrket

Praktiken har varit ungefär som han tänkt sig och förståelsen för det som lärarna pratar om på utbildningen ökar. Bland annat att man som tandsköterska behöva vara som en spindel i nätet och kunna väldigt mycket. Hittills har han mest varit med och observerat vid behandlingar. Men Ola försöker även sätta små mål för varje dag på saker att göra. Det kan vara att plocka i ordning brickor, städa undan, hålla i sugen eller andra saker som ingår i tandsköterskas jobb.

Det är mycket att hålla reda på när det gäller begrepp och material. Men jag tar varje chans att fråga om det är något jag inte förstår, säger Ola.

Jobba med människor och goda chanser till jobb

Det här är första praktiken av tre. Utbildningen är en ny del av vardagen då Ola började plugga till tandsköterska i januari. Att det blev just tandsköterska var lite av en slump, efter ett tips från systern.

Jag visste att jag ville jobba med människor och tittade på olika utbildningar där det finns goda chanser till jobb. När min syster nämnde tandsköterska hade jag inte alls tänkt på det men efter att funderat ett tag kändes det spännande och jag sökte till utbildningen.