Stipendiater 2021

Region Kronobergs folkhälsostipendium 2021 tilldelades en förening och flera privata initiativ som på olika sätt bidragit till att bryta isolering och motverka ensamhet under året som gått.

Från vänster: Magnus Carlberg (2:a vice ordförande Folkhälsoberedningen),Emelie Bergendorff, Eva R Ericsson (ordförande Folkhälsoberedningen), Helen Hellqvist (Anhörigföreningen Växjö med omnejd), Viola Dahlberg, Anita Svensson, Karin Jansson, Talal Abdulkader, Britt-Louise Berndtsson (ordförande Regionfullmäktige), Anna Zelvin (1:a vice ordförande Folkhälsoberedningen)

Anhörigföreningen i Växjö med omnejd

Anhörigföreningen i Växjö med omnejd har verkat för att deras medlemmar har kunnat träffas under pandemin. De har gjort anpassningar för att kunna erbjuda möjlighet till social samvaro varje vecka. Deras möten betyder mycket för medlemmarna och bidrar till att bryta isolering och motverka ensamhet. 

Anita Svensson

Anita har lett olika slags gymnastik i över 50 år. Sedan våren-20 har hon har lett lätt- och sittgympa samt qigong på webben några gånger i veckan för HjärtLung-föreningens medlemmar. En insats som har nått många som sitter ensamma och bidragit till både fysisk och social hälsa.

Karin Jansson

Genom Equmeniakyrkan i Alstermo har Karin drivit ett projekt för att skapa social kontakt med äldre under pandemin. Ensamboende äldre i Alstermo och Älghult har uppmärksammats genom telefonsamtal och hembesök. Ett uppskattat initiativ för många som levt ett mycket isolerat liv under pandemin.

Viola Dahlberg

Viola har tagit ett privat initiativ till att skapa mötesplatsen "Att bara vara" i Åseda. "Att bara vara” är öppen fem dagar i veckan och erbjuder en plats för samtal och gemenskap. Besökarna är personer i alla åldrar, och detta har varit en betydelsefull plats för att bryta isolering när andra verksamheter varit stängda under pandemin

Talal Abdulkader och Emelie Bergendorff

Talal och Emelie har med sitt engagemang i Pasos Do Paz och Social dans vid Vattentorget i Växjö fått människor att mötas i dans och sång under sommaren 2021. Människor i alla åldrar har deltagit och alla har inkluderats med tålamod och engagemang. De har både inspirerat och skapat glädje för många människor och därmed bidragit till att bryta isolering och motverka ensamhet.

Senast uppdaterad: 23 februari 2022