Samtliga kända biverkningar för ett läkemedel finns beskrivna i läkemedlets produktresumé och bipacksedel. I de fall biverkningarna har upptäckts i kliniska studier kan man säga något om hur vanliga de är.
Vanliga biverkningar
Om man får bieffekter så får man dem vanligen inom sex veckor efter vaccineringen. Den vanligaste biverkan är rodnad och smärta vid injektionsstället och den uppträder hos ungefär hälften av de vaccinerade. Huvudvärk och värk i leder och muskler har ungefär 20 procent upplevt. Cirka 10 procent har fått feber. De här så kallade vanliga biverkningarna är inte så långvariga och kan behandlas med febernedsättande läkemedel.
Mer sällsynta biverkningar
Det är möjligt att det kan finnas mer sällsynta och allvarligare biverkningar som märks först när man har vaccinerat betydligt fler personer än vad som ingick i de studier som föregick godkännandet. När man vaccinerat miljontals människor kan man hitta biverkningar som är väldigt, väldigt ovanliga.
I studier som genomförts har Pfizers och Modernas vaccin i enstaka fall gett upphov till fall av så kallad Bells paralys det vill säga halvsidig ansiktsförlamning. I studierna hade Pfizers vaccin 4 fall och Modernas 3 fall. Detta på knappt 40 000 vaccinerade. I Modernas studie fick även en i placebogruppen Bells paralys. Alla lär har tillfrisknat efteråt. Samma symtom kan uppkomma efter till exempel Borrelia.
Inrapportering av misstänkta biverkningar
Myndigheter och tillverkare följer alltid noga biverkningar även efter ett godkännande och när det gäller covid19-vaccinerna har Läkemedelsverket fått i uppdrag av regeringen att fördjupa säkerhetsuppföljningarna. Myndigheten ska bland annat arbeta för att öka och förbättra inrapporteringen av misstänkta biverkningar och förbereda för registeranalyser och fördjupade studier.
Om du mår dåligt eller är orolig efter vaccinationen ska du kontakta sjukvården så att dina symtom kan utredas, oavsett om de kan kopplas till vaccinationen eller inte. Om du upplever biverkningar efter vaccinationen kan du också rapportera dem själv på läkemedelsverket.se.
Rapportera biverkningar, lakemedelsvarket.se, öppnas i nytt fönster