Variation och trygghet i en bra blandning

Lina Rudenborg arbetar som tandsköterska på Folktandvården Linné i Växjö. Hon uppskattar framför allt variationen i arbetet – med allt ifrån att assistera tandläkare till att ta hand om egna barnpatienter. – Jag trivs med att jobba på en större klinik och känner trygghet i att jobba i en stor organisation som Region Kronoberg är.

Lina Rudenborgs intresse för tandvård startade redan på gymnasiet, då hon praktiserade på en folktandvårdsklinik.

Jag tyckte att det verkade intressant och roligt att jobba inom tandvården. När jag sedan efter några år som frisör kände att jag ville testa något nytt dök en annons om tandsköterskeutbildningen här i Växjö upp – och jag sökte, berättar Lina.

Hon tycker att utbildningen gav en väldigt bra grund att stå på.

Att varva teori med flera praktikperioder gjorde att man fick en bra inblick i yrket tidigt, och en större förståelse för det vi lärde oss i skolan.

Det Lina framför allt gillar med sitt jobb som tandsköterska är att arbetsuppgifterna är väldigt varierade.

Några dagar i veckan assisterar jag tandläkaren med att bland annat att ta röntgenbilder och avtryck, lägga bedövning och assistera vid till exempel lagningar och rotbehandlingar. De andra dagarna har jag egna barnpatienter som kommer för att få hjälp att förbättra sin munhygien och sina kostvanor. Jag möter även 1-2-åringar för munhälsobedömningar.

Jag gillar verkligen alla möten med patienterna! Det är roligt när man kan hjälpa barn att ändra sina vanor till det bättre, och när man märker att föräldrarna blir mer engagerade.

Lina Rudenborg gillar att jobba på en större klinik, och tycker att Region Kronobergs storlek innebär en trygghet.

Inom en större organisation finns också möjligheten att prova nya områden inom tandvården. Dessutom har vi bra förmåner som anställda här, till exempel friskvårdsbidrag och massagebidrag. 

Läs mer om utbildningen till tandsköterska

Senast uppdaterad: 4 mars 2019