Yrkes-SM 2022

Den 10–12 maj 2022 kommer Yrkes-SM till Kronoberg och Arenastaden i Växjö. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Evenemanget är en viktig del i arbetet med regionens och hela landets framtida kompetensförsörjning.

Anmälan

Nu är anmälan öppen till Yrkes-SM i Växjö 2022. Endast skolklasser behöver föranmäla sig.

Vad kommer att hända?

Yrkes-SM kommer att genomföras på Arenastaden i Växjö den 10–12 maj 2022. Under tre intensiva dagar kommer yrkesskickliga ungdomar från ett 60-tal olika yrken att tävla mot varandra.

Besökarna skolelever och allmänhet får se praktiska yrken live på nära håll, få svar på frågor, prova på olika yrken på ett kul sätt; exempelvis klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer och mycket annat. Det kommer också att finnas studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med.

Varför arrangeras Yrkes-SM i Kronoberg och Växjö?

Kronoberg kännetecknas av stark entreprenörsanda och hög hållbar tillväxt, och företagsklimatet i regionen rankas av Svenskt Näringsliv bland de främsta i Sverige. För att den positiva utvecklingen ska fortsätta behövs både ökad kompetens och rekrytering inom flera branscher. Kronoberg har en av rikets mest könssegregerade arbetsmarknader, främst för att det privata näringslivet är specialiserat på branscher som av tradition haft män i arbetskraften. Yrkes-SM 2022 är därför ett strategiskt viktigt evenemang för att öka intresset för yrkesutbildningar och bristyrken – och för att uppmuntra otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval.

Besökare

Det är fritt inträde och vi välkomnar alla besökare till evenemanget. Särskilt betydelsefullt är evenemanget för:

  • Skolelever 
    Yrkes-SM väcker intresse och inspiration inför yrkes- och studieval. Skolelever (främst årskurs 7-9 och årskurs 1 på gymnasiet) får upptäcka nya möjligheter inom arbetslivet. De får pröva på, uppleva och testa ”på riktigt” - samtidigt som besöket stärker hållbara och könsneutrala yrkes- och studieval. Även  arbetssökande kan få ut mycket av ett besök på evenemanget.
  • Skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet
    Yrkes-SM ger skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet mer kunskap och inspiration kring olika yrken, studier och karriärmöjligheter på arbetsmarknaden.
  • Bransch och näringsliv
    Yrkes-SM ger branschen och näringslivet möjlighet att möta framtidens medarbetare. Evenemanget blir också en möjlighet att samverka med varandra, skolor och intresseorganisationer för att ytterligare lyfta de yrken där kompetensförsörjning är en utmaning.

Hållbart evenemang

Yrkes-SM är ett evenemang som involverar tusentals människor, resor och transporter. Region Kronoberg har som regionalt ansvarig arrangör tagit initiativet att hållbarhetscertifiera Yrkes-SM som "Hållbart evenemang". För att nå certifieringen ska Yrkes-SM uppnå ett antal hållbarhetskrav och även bli granskad av en oberoende revisor. Hållbarhet vägs in i varje beslut kring evenemanget.

Bli volontär på Yrkes-SM

Vi vill genomföra det bästa Yrkes-SM genom tiderna. En stor del i det är bemötandet av varje enskild besökare, tävlande och andra funktionärer. Vi vill att alla ska känna sig varmt välkomna till Yrkes-SM i Växjö.
Vill du vara en del av det? Om du är en positiv och service-minded person är det dig vi söker! Som volontär får du erfarenhet av att jobba backstage på Sveriges största yrkesevenemang. Givetvis ingår lunch och fika. Det kommer att finnas olika funktioner/arbetsuppgifter och tider under de tre evenemangsdagarna. Vi kommer att erbjuda utbildning för att du ska känna dig insatt i evenemangets innehåll.

Här kommer du inom kort att kunna anmäla ditt intresse för att jobba som volontär under Yrkes-SM i Växjö.
Kontakta oss om du har frågor om volontärer

Yrkeslåda till förskolor

Region Kronoberg jobbar långsiktigt för att inspirera barn och ungdomar att utforska olika yrken och uppmana till otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval. Som en del i det arbetet har "Yrkeslådor" skickats ut till förskolor i länet. Yrkeslådorna har ett spännande innehåll som ska väcka barnens nyfikenhet kring yrken: en barnbok om yrken, ett inkluderande Memoryspel med olika yrkespersoner och även en övning ”Gissa mitt yrke”. I övningen ska barnen ska para ihop tidigare medaljörer i Yrkes-SM med deras yrke.

Hör av dig om du är intresserad av en Yrkeslåda till din verksamhet. 

Bakom Yrkes-SM står Region Kronoberg, Växjö kommun och WorldSkills Sweden.

Läs mer om Yrkes-SM, öppnas i nytt fönster

Prenumerera på information

Vill du ha fortlöpande information om evenemanget?

Anmäl dig till Yrkes-SM:s nyhetsbrev, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 14 december 2021