Yrkes-SM 2022

Den 10–12 maj 2022 kommer Yrkes-SM till Kronoberg och Arenastaden i Växjö. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Evenemanget är en viktig del i arbetet med regionens och hela landets framtida kompetensförsörjning.

Vad kommer att hända?

Yrkes-SM kommer att genomföras på Arenastaden i Växjö den 10–12 maj 2022. Under tre intensiva dagar kommer yrkesskickliga ungdomar från ett 60-tal olika yrken att tävla mot varandra.

Besökarna skolelever och allmänhet får se praktiska yrken live på nära håll, få svar på frågor, prova på olika yrken på ett kul sätt; exempelvis klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer och mycket annat. Det kommer också att finnas studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med.

Varför arrangeras Yrkes-SM i Kronoberg och Växjö?

Kronoberg kännetecknas av stark entreprenörsanda och hög hållbar tillväxt, och företagsklimatet i regionen rankas av Svenskt Näringsliv bland de främsta i Sverige. För att den positiva utvecklingen ska fortsätta behövs både ökad kompetens och rekrytering inom flera branscher. Kronoberg har en av rikets mest könssegregerade arbetsmarknader, främst för att det privata näringslivet är specialiserat på branscher som av tradition haft män i arbetskraften. Yrkes-SM 2022 är därför ett strategiskt viktigt evenemang för att öka intresset för yrkesutbildningar och bristyrken – och för att uppmuntra otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval.

Besökare

Det är fritt inträde och vi välkomnar alla besökare till evenemanget. Särskilt betydelsefullt är evenemanget för:

  • Skolelever och arbetssökande
     Yrkes-SM väcker intresse och inspiration inför yrkes- och studieval. Skolelever (främst årskurs 7-9 och årskurs 1 på gymnasiet) och arbetssökande får upptäcka nya möjligheter inom arbetslivet. De får pröva på, uppleva och testa ”på riktigt” - samtidigt som besöket stärker hållbara och könsneutrala yrkes- och studieval.
  • Skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet
    Yrkes-SM ger skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet mer kunskap och inspiration kring olika yrken, studier och karriärmöjligheter på arbetsmarknaden.
  • Bransch och näringsliv
    Yrkes-SM ger branschen och näringslivet möjlighet att möta framtidens medarbetare. Evenemanget blir också en möjlighet att samverka med varandra, skolor och intresseorganisationer för att ytterligare lyfta de yrken där kompetensförsörjning är en utmaning.

Bakom evenemanget står Region Kronoberg, Växjö kommun och WorldSkills Sweden.

Läs mer om Yrkes-SM, öppnas i nytt fönster

Prenumerera på information

Vill du ha fortlöpande information om evenemanget?

Anmäl dig till Yrkes-SM:s nyhetsbrev, öppnas i nytt fönster

Anmälan för att delta och/eller besöka Yrkes-SM i Växjö 2022 kommer att vara möjlig att göra här under vintern 2021. 

Senast uppdaterad: 7 april 2021