Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

11 december 2020

30 skolklasser får hemlig julklapp

- belöning för utmaningar inom naturvetenskap, teknik och matematik. Varje termin deltar runt 3000 elever i regionens undervisningskoncept Maker Tour – Mot nya höjder. Nu när jullovet närmar sig är det dags för de mest engagerade klasserna att få en belöning. Under en veckas tid kommer konceptets rosa Makerbuss att leverera inspirerande julklappar direkt ut till de vinnande skolklasserna.

Eleverna har kämpat hårt med våra spännande utmaningar under höstterminen. Temat har varit skogen med namnet Make IT Wild. Lärarna och klasserna har tillsammans experimenterat med allt från att färga träfiber, till att bygga egna kolmilor och fundera ut framtidens produkter. De klasser som genomfört flest utmaningar är verkligen värda en spännande belöning nu när jullovet snart börjar, berättar Caroline Schough som är en av projektledarna för undervisningskonceptet.

I år är belöningen ett trådlöst mikroskop som gör att klasserna kan fortsätta att utforska naturen. Mikroskopet har upp till 80 gångers förstoring, autofokus och en kamera som tar högupplösta bilder. Bilderna överförs sedan trådlöst från mikroskopet till elevernas mobiltelefoner eller läsplattor.

Malin Wass, projektets andra projektledare förklarar tanken bakom belöningen:

Vi vill att belöningen inspirerar klasserna att tillsammans fortsätta undersöka skogen och närmiljön. Mikroskopet erbjuder nya perspektiv på sådant som eleverna naturligt har runt sig. Plötsligt är det möjligt för dom att förundras över struktur, mönster och färger hos något så vardagligt som ett löv, en tröja eller en penna. Mikroskopet inbjuder till nyfikenhet, glädje och kreativitet – och det är precis de superkrafterna som projektet ska locka fram hos både elever och lärare!

Förutom mikroskopet får klasserna även varsin spirande granplanta som skänks av Södra. Klasserna får instruktioner kring skötsel och plantering av plantan, och kan sedan njuta av att se sin klassgran växa sig allt större.

Projektledarna Caroline och Malin kommer ta på sig tomteluvor och köra ut med belöningarna under vecka 51. Nästa termin kommer eleverna fortsätta att jobba med temat Make IT Wild – men nu med fokus på innovationer från skogen.

FAKTA:

  • Maker Tour – Mot nya höjder är ett undervisningskoncept som ägs och drivs av Region Kronoberg och Tekniska museet. Samarbetspartners är även Linnéuniversitetet och 2047 Science Center i Gävleborg.
  • Konceptet består av spännande experiment och uppdrag inom naturvetenskap, teknik och matematik som eleverna genomför i klassrummet, samt en Makerbuss som besöker skolan och undervisar både elever och lärare i digitala verktyg och programmering.
  • Konceptet har funnits sedan 2014 och är bland annat känt för astronauterna som besökte skolorna när temat var rymden. Varje termin har sitt eget tema på utmaningarna.
  • Konceptet grundades 2014 i Kronobergs län och sedan 2018 finns konceptet även i Gävleborgs län samt Vimmerby. Även Gotland har varit med i flera år.

Logotyper Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitetet och Tillväxtverket

Kontakt

Caroline Schough

Projektledare Maker tour – Mot nya höjder

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046767207728

Malin Wass

Projektledare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046709844701

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Smittspridningen håller i sig och vaccinationen är i full gång

15 januari 2021

Den senaste veckan passerade Kronoberg över 10 000 bekräftade fall av covid-19, totalt 10 829 fall. Nästa vecka påbörjas vaccinationen av sjukvårdvårdspersonal och den andra dosen kommer börja ges i k...

Kronobergsforskare ger ökad förståelse för våldsamma beteenden

14 januari 2021

Finns det fysiska orsaker i hjärnan som kan ligga bakom våldsamma och utåtagerande beteenden? Carl Delfin vid rättspsykiatriska regionklinikens forskningsenhet har genom sin doktorsavhandling forskat...

Lägesrapport: Inga tecken på avmattning av smittspridningen

8 januari 2021

Vecka 53 testade över 1000 personer positivt för covid-19, trots lite lägre provtagning på grund av helgdagar. Snart har vi över 10 000 konstaterade fall av covid-19 i länet.

Upprop: EUs Strukturfondsmedel ska fördelas av regionerna - inte staten

7 januari 2021

De åtta regionala partnerskap som fördelar EUs Strukturfondsmedel till Sveriges regioner reagerar i ett upprop på att regeringen håller inne med EU-medel och vill ge en del av dem direkt till arbetsfö...