12 april 2021

400 dagar kvar: Hållbart och säkert Yrkes-SM planeras

Den 10–12 maj 2022 kommer Yrkes-SM till Kronoberg och Arenastaden i Växjö. Med runt 400 dagar kvar till genomförandet förbereds nu evenemanget som ska locka ungdomar till att upptäcka och prova på olika yrkesutbildningar. Projektledningen siktar på att hållbarhetscertifiera evenemanget, och förbereder även för olika anpassningar beroende på hur situationen kring Covid-19 ser ut våren 2022.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset för yrkesutbildningar. Yrkesskickliga ungdomar tävlar om SM-titlar samtidigt som besökarna får prova på och inspireras av olika praktiska yrken.

Yrkes-SM är ett unikt evenemang ur flera perspektiv. Det kommer vara öppet för alla och en viktig mötesplats för såväl näringsliv som skola, berättar projektledare Catarina Lindahl Petäjä. Dagarna blir en viktig del i arbetet med Kronobergs läns framtida kompetensförsörjning. Just därför har vi skickat ut symboliska stafettpinnar till kommunernas nämndsledamöter. Yrkes-SM gör vi tillsammans. Vi hoppas att alla skolelever och skolpersonal, medarbetare, företagare, chefer, vårdnadshavare och kommuninvånare tar chansen att bidra eller medverka på olika vis.

Region Kronoberg och Växjö kommun ligger långt fram när det gäller hållbarhetsarbete. Därför kommer hela evenemanget att hållbarhetscertifieras. Pandemin är ytterligare en faktor som påverkar genomförandet.

Det är en utmaning att planera för ett stort evenemang när vi inte vet vilka restriktioner som gäller om ett år, men vi tar höjd för många anpassningar. Vi jobbar hårt för att arrangera ett säkert och tryggt Yrkes-SM för alla inblandade. Vi ser fram emot att träffas i Arenastaden i maj 2022, säger projektledaren Mariana Johannesson, Region Kronoberg.

Fem snabba om Yrkes-SM

1. Yrkes-SM i Växjö 10–12 maj 2022 är öppet för alla och det är fritt inträde. Bakom evenemanget står Region Kronoberg, Växjö kommun och WorldSkills Sweden.
  2. Alla skolelever och skolpersonal i Kronoberg och inom 2 timmars bilfärd från Växjö är inbjudna – men fokus är elever i årskurs 7¬–9 och årskurs 1 på gymnasiet.
  3. På plats kan besökarna upptäcka, utforska och prova på ett 50-tal yrken och yrkesmoment som exempelvis måleri, träarbete, plattsättning, it-teknik, webbutveckling, automationsteknik, svets, frisör, servering, vård och omsorg, fordonslackering med flera.
  4. Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige för att öka kunskapen och kännedomen om vilka olika karriärvägar som finns inom yrkesutbildningsområdet.
  5. Under Yrkes-SM utses Sveriges yrkesskickligaste ungdomar inom sina respektive yrken som sedan har möjligheten att ta en plats i Yrkeslandslaget.

Catarina Lindahl Petäjä

Projektledare för Yrkes-SM 2022