Fler nyheter
En person sitter med en bärbar dator vid ett köksbord. För många väntar en höst med hemarbete - här finns åtta tips på hur du förbättrar din nya arbetsmiljö.

7 september 2020

8 tips för höstens hemarbete

Vad som först kunde se ut som kortsiktiga förändringar har börjat bli inarbetade faktum – då pandemin kvarstår, rekommendationer förlängts och vår har blivit till höst. Och i förändringens tider döljer sig blandade känslor – inte minst vid en omställning som till hemarbete.

Social på distans

  • Digitala fikastunder – tillsammans med kollegor eller andra du känner, som kanske också sitter ensam hemma under sin rast. Genom att bestämma en tid för fika, på varsitt håll men ändå tillsammans, motverkas inte bara känslan av ensamhet utan gör även att det blir ett naturligt avbrott under arbetsdagen.

  • Digitala jobbavstämningar – ett sätt att hålla ihop arbetsgruppen och hålla sig uppdaterad kring vad kollegorna jobbar med. Avstämningarna kan ske exempelvis en gång i veckan eller varje dag. Alternativ till videomöten kan vara mejl eller telefon, för att snabbare bolla tankar.

  • ”Walk-and-talks” – träffa en kollega utomhus och ta en promenad tillsammans. På det sättet kan ni prata om gemensamma arbetsuppgifter som ska lösas, något du grunnar på och behöver input kring eller bara för att få in lite nya tankar.

Arbetsmiljö i hemmiljö

  • Undvik långdraget stillasittande - hålla igång blodcirkulationen för att hålla dig pigg. Det är bra att bryta ditt stillasittande ungefär en gång i halvtimmen. Rörelser som knäböj eller att gå för att hämta vatten kan vara mindre rörelser som gör skillnad i längden.

  • Variera arbetsställningen – undvik att utsätta kroppen för samma sorts belastning under en längre tid, vilket kan ge exempelvis rygg och nackbesvär. Exempel på hur du kan variera din arbetsställning är att ha en strykbräda som ståbord till din dator eller varför inte ta en promenad eller stå upp samtidigt som du pratar i telefon.

  • Val av arbetsplats – för att se till både ergonomi och fokus bör valet av arbetsplats tänkas igenom. Exempelvis kan en avskild plats (om det är möjligt) underlätta så du inte distraheras av hemmets alla sysslor. Och en köksstol kan i många fall vara ett bättre alternativ än en mjuk soffa.

  • Håll koll på klockan – för att inte glömma bort raster eller när det är dags att sluta. Ett larm kan fungera som påminnelse för att inte missa dina välbehövliga pauser eller när det är tid att ”gå hem”.

  • Lämna ”kontoret” – när det är dags för rast. För att bryta tankarna från arbetet (som numera finns i hemmet) kan du exempelvis ta en promenad på lunchen eller fika på annat ställe än framför datorn, så som på en balkong eller i soffan.

Hemarbete - det nya normala?

Vid det här laget kan man konstatera att vi människor har god förmåga att anpassa oss efter de förutsättningar som gäller. Saker som vi tidigare gjorde utan vidare kanske inte längre känns okej - som att trängas på en buss, stå nära andra i en kö eller att samla många människor på samma plats. Och något så givet som att varje dag ta sig till sin arbetsplats har blivit allt mer avlägset, när fler arbetar hemifrån på heltid eller vissa dagar i veckan till följd av pandemin.

Hur hemmajobb uppfattas är olika från person till person och kan vara beroende av arbetssituation och arbetsuppgifter. Arbetsbördan kan var densamma som innan men behöver tacklas på ett annat sätt, säger Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare på Region Kronoberg.

Blandade känslor för hemmakontoret

För vissa fungerar omställningen utmärkt, då de exempelvis sparar både tid och pengar på att slippa pendla till jobbet samtidigt som arbetet kan läggas upp efter individen själv.

Att ställa om till att arbeta hemifrån passar inte alla och vissa upplever en känsla av håglöshet, orkeslöshet och kanske även skuld om arbetsbördan bitvis är lägre än normalt. Och till skillnad mot de som upplever ökat fokus vid hemarbete (då de inte störs av andra kollegor) kan andra känna sig störda av att ha tillgång till hemmet och dess sysslor, säger Jenny Folkesson.

Vanan att regelbundet gå till jobbet har för många också påverkat den sociala delen. Att känna sig delaktig i en arbetsgrupp eller på arbetsplatsen kan vara svårare på distans, men är enligt Jenny Folkesson minst lika viktig nu som innan – för hälsans skull.

Relaterade nyheter

Lägesrapport från Region Kronoberg 25 september

25 september 2020

Under de senaste dagarna syns en tendens till ökning av antalet bekräftade fall av covid-19 i Kronobergs län. Ökningen är spridd i alla åldersgrupper och i alla delar av länet.

Vårdcentralen stöttar efter covid-19

24 september 2020

Patienter som har långsiktiga besvär efter covid-19 börjar söka till vårdcentralerna. En del av dem blev sjuka i början av pandemin innan testningen kommit igång, och därför är diagnosen inte alltid s...

Satsning på mammografi efter uppehåll

18 september 2020

På grund av coronapandemin har mammografin i Kronoberg haft ett uppehåll i att kalla kvinnor till hälsoundersökning. Nu satsar Region Kronoberg på extra hälsoundersökning med mammografi året ut, för a...

Lägesrapport från Region Kronoberg 18 september

18 september 2020

Intresset för provtagning för en pågående coronainfektion är fortsatt stort. Förra veckan provtogs nästan 3 000 personer, av dessa var tre procent positiva.