19 april 2021

Äganderätten lyfts i regionens svar på skogsutredningen

Den statliga skogsutredningen har kommit med sitt slutbetänkande. I sitt remissvar lyfter Region Kronoberg vikten av att utgå från de skillnader som finns i landet, både när det gäller skogens sammansättning och skillnader i ägande och brukande. I svaret poängteras också att det småskaliga familjeskogsbrukets villkor behöver säkras.

Utredningen belyser framförallt hur skogspolitikens två övergripande mål, produktion och naturvård, ska kunna nås på ett bra sätt. Skogen är viktig för Kronobergs utveckling. Smålandslänen arbetar för att främja de värden skogen skapar utifrån en gemensam skogsstrategi.

Det är viktigt att man som skogsägare ska känna sig trygg i att man får fortsätta att bruka skogen. Istället för att lagstifta och försvåra för den enskilde skogsägaren ska man jobba utifrån en frivillighetsprincip, där vi redan idag kan se att de flesta enskilda skogsägarna avsätter mark för naturändamål och att man också vårdar kulturhistoriskt viktiga platser. Det har en stor betydelse för den biologiska mångfalden, säger Tomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Omfattande rådgivning

Det är viktigt att förutsättningarna är långsiktiga, tydliga och förutsägbara. Både för myndigheter och rättsväsende liksom för den enskilda. Långsiktighet och kontinuitet ger förutsättningar att göra vägval som skapar både ekonomi och biologiska värden. Utredningens förslag skapar ett behov av ökad kompetens hos skogsägaren inom naturvärden, naturhänsyn och naturvårdande skötsel. I Kronoberg blir omfattningen av rådgivningsinsatser omfattande med tanke på att Småland har ca 40 000 enskilda skogsägare.

Kompetenskraven får inte vara sådana att de omöjliggör aktivt skogsbruk hos 10 000-tals små skogsbrukare. Det får inte heller vara så att kraven är otydliga och leder till osäkerhet i brukandet eller möjlighet till myndigheters tolkningar. Att många småbrukare gör lite olika skapar i sig grund för biologisk mångfald, säger Anna Johansson (C), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Thomas Ragnarsson (M)

• Telefon: 0709-84 45 34
Anna Johansson (C)

Vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden