Fler nyheter
Illustration: Lena Sjöberg Illustration: Lena Sjöberg

11 juni 2021

Årets kulturstipendiater utsedda

Idag har Region Kronobergs kulturnämnd beslutat vilka kulturskapare i länet som får årets arbets- och ungdomsstipendier. På grund av pandemin och det höga söktrycket utökar kulturnämnden antalet arbetsstipendier från tre till tio.

Stipendierna är ett sätt för Region Kronoberg att skapa bättre förutsättningar för kulturskapare att verka i länet.

Kulturområdet är hårt drabbat av pandemins effekter och för många professionella kulturskapare är läget pressat. I tider som dessa känns det viktigt att få dela ut extra kulturstipendier och göra det möjligt för stipendiaterna att utvecklas vidare i sina konstnärskap, säger Claudia Crowley Sörensson (M), kulturnämndens ordförande, Region Kronoberg.

Årets stipendiater

Region Kronoberg delar ut tio arbetsstipendier på 60 000 kronor och två ungdomsstipendier på 20 000 kronor. Stipendierna går till kulturskapare som utmärker sig inom det konstnärliga området. Exempel på områden är litteratur, musik, sång, bild och form, teater, dans, film, fotokonst och digitala medier.

Om det finns intresse av att göra intervjuer med stipendiaterna hjälper vi gärna till att förmedla kontakten. Hör av er till: Det här är en e-postadress.

Arbetsstipendier

Ella Tillema, Älmhults kommun – bild- och formkonstnär
Motivering:  I sitt konstnärskap kombinerar Ella Tillema ett skickligt måleri med personliga. Genom konsten visar hon sin uppfattning om världen och vart mänskligheten är på väg.

Julia Nascimento, Ljungby kommun – Serietecknare/bildkonstnär
Motivering: För sitt karaktäristiska sätt att i serieformat skildra sin vardag. Med ett stilrent konstnärligt uttryck och tydlig samhällelig förankring arbetar hon med teman som "svenskhet" och sina upplevelser om att vara ny i ett land.

Andreas Klippinge, Växjö kommun – formgivare
Motivering: Med en känsla för mänskliga beteenden skapar Andreas Klippinge designade produkter med lång livslängd som inkluderar detaljer, förbättrar vardagslivet och som tillfredsställer ögat.

Linda Persson, Småland – bild- och formkonstnär
Motivering: Med ett distinkt samtida uttryck utforskar och bearbetar Linda Persson, genom sin konst, viktiga frågeställningar om bland annat kropp, våld, tid, plats, materialitet och rum.

Moa-Lina Olbers Croall, Växjö kommun – författare
Motivering: För sin höga kvalitet inom litteraturområdet, för sina uppskattade romaner som riktar sig till barn och unga och nu för sitt betydelsefulla arbete med att aktualisera kvinnofrågor och ett litterärt arv.

Pelle Olsson, Uppvidinge kommun – författare/berättarkonstnär
Motivering: Pelle Olsson är en skicklig författare som rör sig över flera genrer, från skönlitteratur och dokumentärer till reportageböcker om narkotika. Genom sitt brinnande intressera för berättarkonsten bidrar han till att stärka Kronobergs profil inom muntligt berättande.

Mattias Wellin, Växjö kommun – musiker
Motivering: Mattias Welin är en skicklig musiker som tillhör toppskiktet inom sin genre. Med en självklarhet rör han sig mellan genrer och sammanhang och på den svenska jazzscenen samarbetar Mattias med landets allra mest namnkunniga musiker och sångare.

Kristin Jonzon, Tingsryds kommun – musiker
Motivering: Kristin Jonzon intresserar sig för rösten, klangerna och traditionerna. Hon är en skicklig folksångerska och musiker som metodiskt och nogsamt utforskar musikens historia och struktur.

Malin Andersson, Växjö kommun – film
Motivering: Malin Andersson är en av regionens främsta filmskapare. Hennes filmer balanserar konstnärlig höjd med aktuella samhällsfrågor. Malin lyfter fram delaktighet och ger grupper som befinner sig utanför huvudfåran en möjlighet att berätta sina historier.

Moa Franzén, Växjö kommun – koreograf
Motivering: Moa Franzén är en driven koreograf, konstnär och performer som med konstnärlig spets använder rösten som sitt primära koreografiska verktyg och material. Moas experimentella uttryck har visats på Sveriges främsta dansscener.

Ungdomsstipendiater

Hanna Rosén, Älmhults kommun – film
Motivering: Hanna Rosén kombinerar redan nu en stor hantverksskicklighet som regissör med en vilja att utforska relevanta ämnen på ett konstnärligt stringent vis. Hannas potential lyser solklart.

Lisa Eliasson, Älmhults kommun – dans
Motivering: Lisa Eliasson utmärker sig genom sitt starka driv och totala fokus på en framtid inom dansen Hon har ett unikt uttryck som möjliggjort för henne att komma in på högre yrkesutbildningar inom dans.

Expertgrupp

Varje år utses experter inom respektive kulturområde som bedömer ansökningarna och som lämnar förslag till kulturnämnden. 2021 års expertgrupp för kulturstipendier bestod av:

 • Björn Kleinhenz, Musik i Syd (musik)
 • Jamila Drott, Konstnärscentrum Syd (bild/form)
 • Magnus Eriksson, Hemslöjden i Kronoberg (hemslöjd/konsthantverk)
 • Pia Redin, litteratursamordnare Blekinge (litteratur/berättande)
 • Andreas Dahl, Regionteatern (dans/teater)                         
 • Petter Eriksson, Kulturparken Småland (kulturarv/kulturmiljö)
 • Josef Kullengård, Filmregion Sydost (film/foto)

Kontakt

Claudia Crowley Sörensson

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0707-29 68 19
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Byte av MR-kameror i Växjö

4 augusti 2021

Båda magnetkamerorna på Centrallasarettet i Växjö ska bytas ut. Under tiden för bytet kommer en tillfällig mobil magnetkamera i en trailer att användas. De nya MR-kamerorna beräknas vara i drift i bör...

Lägesrapport: Många smittas på semesterresan

30 juli 2021

Smittspridningen ökar nationellt, många av de nya fallen är kopplade till resor under semestern. Tillgången till vaccin är fortsatt god i länet och det finns många lediga tider för vaccination. Planer...

Mathantverk lyfter förädling och lokalproducerad mat

28 juli 2021

Emilia Hildingsson från Barnens trädgård, Josefine Müller från Jossans gårdsbutik och café samt Inger Söreke från Härensås mjölk är några kronobergare som tävlat i SM i mathantverk.

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...