Fler nyheter
Illustration: Lena Sjöberg Illustration: Lena Sjöberg

11 juni 2021

Årets kulturstipendiater utsedda

Idag har Region Kronobergs kulturnämnd beslutat vilka kulturskapare i länet som får årets arbets- och ungdomsstipendier. På grund av pandemin och det höga söktrycket utökar kulturnämnden antalet arbetsstipendier från tre till tio.

Stipendierna är ett sätt för Region Kronoberg att skapa bättre förutsättningar för kulturskapare att verka i länet.

Kulturområdet är hårt drabbat av pandemins effekter och för många professionella kulturskapare är läget pressat. I tider som dessa känns det viktigt att få dela ut extra kulturstipendier och göra det möjligt för stipendiaterna att utvecklas vidare i sina konstnärskap, säger Claudia Crowley Sörensson (M), kulturnämndens ordförande, Region Kronoberg.

Årets stipendiater

Region Kronoberg delar ut tio arbetsstipendier på 60 000 kronor och två ungdomsstipendier på 20 000 kronor. Stipendierna går till kulturskapare som utmärker sig inom det konstnärliga området. Exempel på områden är litteratur, musik, sång, bild och form, teater, dans, film, fotokonst och digitala medier.

Om det finns intresse av att göra intervjuer med stipendiaterna hjälper vi gärna till att förmedla kontakten. Hör av er till: Det här är en e-postadress.

Arbetsstipendier

Ella Tillema, Älmhults kommun – bild- och formkonstnär
Motivering:  I sitt konstnärskap kombinerar Ella Tillema ett skickligt måleri med personliga. Genom konsten visar hon sin uppfattning om världen och vart mänskligheten är på väg.

Julia Nascimento, Ljungby kommun – Serietecknare/bildkonstnär
Motivering: För sitt karaktäristiska sätt att i serieformat skildra sin vardag. Med ett stilrent konstnärligt uttryck och tydlig samhällelig förankring arbetar hon med teman som "svenskhet" och sina upplevelser om att vara ny i ett land.

Andreas Klippinge, Växjö kommun – formgivare
Motivering: Med en känsla för mänskliga beteenden skapar Andreas Klippinge designade produkter med lång livslängd som inkluderar detaljer, förbättrar vardagslivet och som tillfredsställer ögat.

Linda Persson, Småland – bild- och formkonstnär
Motivering: Med ett distinkt samtida uttryck utforskar och bearbetar Linda Persson, genom sin konst, viktiga frågeställningar om bland annat kropp, våld, tid, plats, materialitet och rum.

Moa-Lina Olbers Croall, Växjö kommun – författare
Motivering: För sin höga kvalitet inom litteraturområdet, för sina uppskattade romaner som riktar sig till barn och unga och nu för sitt betydelsefulla arbete med att aktualisera kvinnofrågor och ett litterärt arv.

Pelle Olsson, Uppvidinge kommun – författare/berättarkonstnär
Motivering: Pelle Olsson är en skicklig författare som rör sig över flera genrer, från skönlitteratur och dokumentärer till reportageböcker om narkotika. Genom sitt brinnande intressera för berättarkonsten bidrar han till att stärka Kronobergs profil inom muntligt berättande.

Mattias Wellin, Växjö kommun – musiker
Motivering: Mattias Welin är en skicklig musiker som tillhör toppskiktet inom sin genre. Med en självklarhet rör han sig mellan genrer och sammanhang och på den svenska jazzscenen samarbetar Mattias med landets allra mest namnkunniga musiker och sångare.

Kristin Jonzon, Tingsryds kommun – musiker
Motivering: Kristin Jonzon intresserar sig för rösten, klangerna och traditionerna. Hon är en skicklig folksångerska och musiker som metodiskt och nogsamt utforskar musikens historia och struktur.

Malin Andersson, Växjö kommun – film
Motivering: Malin Andersson är en av regionens främsta filmskapare. Hennes filmer balanserar konstnärlig höjd med aktuella samhällsfrågor. Malin lyfter fram delaktighet och ger grupper som befinner sig utanför huvudfåran en möjlighet att berätta sina historier.

Moa Franzén, Växjö kommun – koreograf
Motivering: Moa Franzén är en driven koreograf, konstnär och performer som med konstnärlig spets använder rösten som sitt primära koreografiska verktyg och material. Moas experimentella uttryck har visats på Sveriges främsta dansscener.

Ungdomsstipendiater

Hanna Rosén, Älmhults kommun – film
Motivering: Hanna Rosén kombinerar redan nu en stor hantverksskicklighet som regissör med en vilja att utforska relevanta ämnen på ett konstnärligt stringent vis. Hannas potential lyser solklart.

Lisa Eliasson, Älmhults kommun – dans
Motivering: Lisa Eliasson utmärker sig genom sitt starka driv och totala fokus på en framtid inom dansen Hon har ett unikt uttryck som möjliggjort för henne att komma in på högre yrkesutbildningar inom dans.

Expertgrupp

Varje år utses experter inom respektive kulturområde som bedömer ansökningarna och som lämnar förslag till kulturnämnden. 2021 års expertgrupp för kulturstipendier bestod av:

 • Björn Kleinhenz, Musik i Syd (musik)
 • Jamila Drott, Konstnärscentrum Syd (bild/form)
 • Magnus Eriksson, Hemslöjden i Kronoberg (hemslöjd/konsthantverk)
 • Pia Redin, litteratursamordnare Blekinge (litteratur/berättande)
 • Andreas Dahl, Regionteatern (dans/teater)                         
 • Petter Eriksson, Kulturparken Småland (kulturarv/kulturmiljö)
 • Josef Kullengård, Filmregion Sydost (film/foto)

Kontakt

Claudia Crowley Sörensson

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0707-29 68 19
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 12 procent av länets 12–15-åringar är vaccinerade

22 oktober 2021

Vaccinationen av 12–15-åringar på skolor har nu påbörjats i flera av länets kommuner. Hittills har 1 212 personer i åldersgruppen fått sin första dos vaccin.

Årets Handledare i Kronoberg är korad

21 oktober 2021

I tisdags arrangerade Vård- och omsorgscollege Kronoberg den årliga Handledarens dag – dagen där alla handledare inom vård och omsorg hyllas. Dagen finns till för att fira och uppmärksamma handledarro...

Lyckad satsning på heldygnsvård för barn och unga inom psykiatrin

21 oktober 2021

Sedan ett år tillbaka har specialistpsykiatrin två platser för heldygnsvård för barn och unga under 18 år. Nu finns hela vårdkedjan i Kronoberg och både patienter och medarbetare är nöjda med den mer...

Nu kan patienter snabbare ta del av sin journal

20 oktober 2021

Ny teknik gör det möjligt för patienter att snabbare se sin journal på 1177.se, när taligenkänning införs i Region Kronoberg. Införandet startar under oktober och ska successivt införas i hela hälso-...