Fler nyheter

17 november 2021

Även vaccinerade ska testa sig för covid-19 vid symtom

Under onsdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer gällande testning för covid-19. Från den 22 november rekommenderas även vaccinerade att testa sig vid symtom som kan vara covid-19. Orsaken är ökad smittspridning.

Vaccin skyddar mot sjukdom, svår sjukdom och död i covid-19. Vaccin hjälper också till att bromsa smittspridningen, men inte till hundra procent. Även den som är vaccinerad kan smittas och föra smittan vidare, även om risken är betydligt lägre jämfört med en person som inte är vaccinerad.

Därför har Folkhälsomyndigheten nu beslutat att rekommendera alla över 6 år som har symtom förenliga med covid-19 att testa sig. Det gäller också de som är vaccinerade. Personer som har haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret är undantagna.

Ökad smittspridning

Orsaken till den förändrade rekommendationen är att smittan ökar i många länder i Europa och att Folkhälsomyndighetens scenarier pekar mot en trolig ökning också i Sverige.

– Vi har sett en viss uppgång i smittspridningen de senaste veckorna. Kronoberg tillhör de regioner som har lägst smittspridning nationellt, men det kan snabbt förändras. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på symtom som kan vara covid-19 och testa sig, oavsett vaccinationsstatus, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...

Regionfullmäktige sammanträder den 24 november

22 november 2021

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Utvandrarnas hus. Ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare ska delta fysiskt. Icke tjänstgörande ersättare är välkomna att delta fysiskt.