Fler nyheter

6 oktober 2021

Bästa Biennalen – konstfestival för barn och unga!

I höst är det dags för Bästa Biennalen, en konstfestival där barn och unga kan uppleva och skapa konst tillsammans med andra. I år är festivalen större än någonsin och i Kronobergs län deltar sex arrangörer.

Under veckorna runt höstlovet, från den 23 oktober fram till den 7 november, går konstfestivalen av stapeln. 75 olika arrangörer i sex olika regioner i södra Sverige erbjuder utställningar, verkstäder och andra evenemang för barn och unga.

I Kronoberg deltar sex arrangörer med lika många inbjudna konstnärer. De bjuder på en kavalkad av upplevelser med allt från workshops med ljus och glas i fokus, experiment med videodokumentation, performance och digitala bilder, skapande i betong och med återvunnet material till en djupdykning i det textila arvet och svävande mobiler och rymdljud.

Bästa Biennalen har funnits i Skåne sedan 2013. Till konstbiennalen 2021 har fem nya regioner tillkommit i södra Sverige – Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, vilka medfinansieras av sina respektive regioner.

Det är glädjande att vi kan erbjuda fler barn och unga möjlighet att uppleva och skapa konst tillsammans. Barn och ungas rätt till kultur stärks genom att vi breddar det regionala kulturutbudet med denna konstfestival, tillsammans med regionerna i Sydsverige och arrangörer i Kronoberg, säger Claudia Crowley Sörensson (M), ordförande i Region Kronobergs kulturnämnd.

I Kronoberg samordnas det regionala arbetet med Bästa Biennalen av Bild och Form Kronoberg, en resurs för bild- och formområdet inom Region Kronoberg. Syftet är att stärka den regionala infrastrukturen för barn och ungas möten med konst.

Arrangörer i Kronoberg

Ljungbergmuseet Recycle på Ljungbergmuseet!
6 nov 12–15:30, 7 nov 12–15:30

Kulturparken Småland – En annan värld
2–6 nov 13–15

Växjö konsthall – Växjö glitchar!
26 okt 15–18

Italienska Palatset – Det textila arvet
23 okt – 7 nov

Älmhults kommun – Svävande mobiler och ljud i rymden
workshop 27 okt 08.30 och 11.15, utställning 28 okt – 5 nov

Ljungby konstförening – Workshop för unga skulptörer i Lagan och Ljungby
24 okt 14–17, 27 okt 17–20

Bästa Biennalen, som har funnits i Skåne sedan 2013, arbetar för att främja barns och ungas möte med samtida konst, bland annat genom att samordna en återkommande konstbiennal vartannat år. Konstbiennalens innehåll produceras av olika deltagande arrangörer såsom konstinstitutioner, aktörer från det fria kulturlivet och kommuner tillsammans med konstnärer. Under konstbiennalen får barn och unga möjlighet att uppleva och skapa konst tillsammans med sina vuxna, kompisar eller på egen hand genom att deltaga i arrangemang ledda av konstnärer.

Bästa Biennalen arbetar året runt med utvecklingsarbete, fortbildning, nätverkande och samverkan på nationell och internationell nivå.  Bästa Biennalen finansieras av Region Skåne, Kulturrådet och Ystads kommun med huvudkontor på Ystads konstmuseum. Till konstbiennalen 2021 har fem nya regioner tillkommit i södra Sverige – Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, vilka medfinansieras av sina respektive regioner.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Milstolpe nådd – 80 procent är fullvaccinerade

15 oktober 2021

80,5 procent av länets vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. 85,1 procent har fått en dos. ”Två milstolpar är nådda”, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal.

Jourverksamheten på länets sjukhus ses över

15 oktober 2021

Jourverksamheten ses över för att skapa en långsiktigt hållbar lösning för länets båda sjukhus. Tidigare i vår genomfördes en jouröversyn på Centrallasarettet Växjö, nu gör samma sak på Lasarettet Lju...

Klartecken för Bymässa 2030

12 oktober 2021

Region Kronoberg har beslutat att starta ett arbete kring Bymässa 2030. Det innebär att regionen tar en ledande och samordnande roll i att driva samhällsutvecklingsmässan så att den blir långsiktigt h...

Regionstyrelsen sammanträder den 12 oktober

11 oktober 2021

Den 12 oktober klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Det finns nu möjlighet för ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare att välja om man vill delta fysiskt eller digitalt.