Fler nyheter
Alla vinnare i Yrkes-SM står på en scen. Foto: Emil Andersson

12 maj 2022

Besöksrekord på Yrkes-SM i Växjö

Yrkes-SM i Växjö har slagit alla tidigare besöksrekord. Totalt har evenemanget haft 22 403 besökare under de tre tävlingsdagarna. Drygt 80 procent av Kronobergs högstadieelever har varit på plats för att uppleva olika yrken och se yrkesskickliga ungdomar tävla.

Efter tre intensiva dagar avslutades Yrkes-SM på torsdagen med pompa och ståt i Fortnox Arena. 177 ungdomar från hela Sverige har tävlat i olika yrken. Allt från plåtslagare och billackerare till frisör och installationselektriker. Totalt har 22 403 besökare – både skolelever och allmänhet – tagit sig till Arenastaden för att uppleva och inspireras av olika yrken och yrkesutbildningar. Yrkes-SM invigdes av skolminister Lina Axelsson Kihlblom och fick även kunglig glans genom besöket av prins Carl Philip.

Det har varit fantastiska dagar i Växjö. Ett riktigt teamwork av alla inblandade har gjort mästerskapet till en succé. Dessutom blev det besöksrekord, vilket är jättekul, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden som står bakom Yrkes-SM.

Mikael Johansson (M), ordförande i regionstyrelsen instämmer i lovorden.

Det har verkligen varit ett lyckat evenemang. Allt har fungerat utmärkt och vi har slagit rekord i antal besökare. Men framför allt vill jag lyfta fram alla barn och ungdomar som har fått chans att uppleva och se vad olika yrken innebär, och alla skickliga tävlanden! Det har varit inspirerande att få se så mycket engagemang, kunskap och duktiga ungdomar samlade på en och samma plats.

Från Kronobergs län var det 12 ungdomar som tävlade i olika yrken under Yrkes-SM. 

Medaljer togs hem av:

  • Elis Jakobsson: Lastbilsförare – GULD
  • Malte Nicklasson: Maskintekniker – SILVER
  • Farah Said Musa: Ventilationsmontör – BRONS
  • Andreas Åström: Industrielektriker – BRONS

Relaterade nyheter

Operation av inre blödning fördröjdes

25 maj 2022

En patient med en allvarlig inre blödning fick vänta länge på akutmottagningen vilket gjorde att den livräddande operationen dröjde. Region Kronoberg anmäler nu det inträffade enligt Lex Maria.

Region Kronoberg i topp vad gäller följsamhet till hygienrutiner

24 maj 2022

Senaste nationella mätningen av basala hygienrutiner och klädregler inom vård och omsorg visar att Region Kronobergs medarbetare fortsätter ha god följsamhet.

Årets kompetensförsörjningsrapport – dessa är Kronobergs bristyrken

24 maj 2022

Varje år publicerar Region Kronoberg en kompetensförsörjningsrapport som beskriver aktuell utveckling av länets kompetensförsörjning samt hur behovet av olika kompetenser kommer att se ut i framtiden.

Försenad diagnos av cancer i tjocktarmen

23 maj 2022

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse där det dröjde tre månader från första besök till att tjocktarmscancer upptäcktes hos en patient.