Fler nyheter

9 maj 2022

Cellprovsvecka i Kronoberg

Nästa vecka (vecka 20) uppmärksammar Region Kronoberg cellprovsveckan för att få fler kvinnor att lämna cellprov när man får sin kallelse.

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Kvinnor mellan 23–64 år erbjuds gratis och regelbunden gynekologisk cellprovskontroll i Kronoberg.

Det är viktigt att man går på gynekologisk cellprovskontroll för att förebygga livmoderhalscancer. Cellförändringar ger oftast inga symtom och vid symtom har det oftast gått långt, säger Johanna Videpil, kvalitetsansvarig barnmorska på gynmottagningen.

Utökade öppettider under cellprovsveckan

Cellprovtagningen utökas med kvälls- och helgtider under vecka 20 för att möjliggöra att fler kan lämna cellprov. Ett hundratal kvinnor har redan fått en kallelse till dessa tider. Möjligheten att boka in sig på de utökade tiderna finns för de kvinnor som uppfyller kriterierna.

Det är viktigt att de som fått kallelser till dessa utökade tider prioriterar sin tid, säger Johanna.

Platser där du kan få hjälp att boka en tid till vecka 20

Personal från gynmottagningen kommer stå på Vårruset i Växjö, Grand Samarkand i Växjö och Maxi Stormarknad i Ljungby redan denna vecka för att informera om vikten att lämna cellprov. Då finns möjlighet att även boka in sig på en tid om man uppfyller de kriterier som finns.

  • Maxi Stormarknad i Ljungby den 9 maj kl 16-19
  • Vårruset den 10 maj kl 17-19
  • Grand Samarkand lördagen den 14 maj kl 12-15
  • Maxi Stormarknad i Ljungby den 14 maj kl 10-13

Kriterier för att lämna cellprov:

  • Du är mellan 23–64 år.
  • Du har uteblivit från en inbokad cellprovskontroll.
  • Du som är mellan 64–70 år kan få lämna ett sista cellprov om du slutat kallas till cellprovskontroll vid 60 års ålder.

Fakta

  • Cellförändringar syns inte men genom att gå på regelbunden cellprovskontroll kan man förhindra livmoderhalscancer.
  • Gynekologisk cellprovtagning är den metod som används för att hitta cellförändringar i livmoderhalsen innan de utvecklas till cancer.
  • Cirka 550 kvinnor per år i Sverige får livmoderhalscancer. De flesta av dem har inte lämnat cellprov.

Läs mer om gynekologisk cellprovtagning

Relaterade nyheter

Operation av inre blödning fördröjdes

25 maj 2022

En patient med en allvarlig inre blödning fick vänta länge på akutmottagningen vilket gjorde att den livräddande operationen dröjde. Region Kronoberg anmäler nu det inträffade enligt Lex Maria.

Region Kronoberg i topp vad gäller följsamhet till hygienrutiner

24 maj 2022

Senaste nationella mätningen av basala hygienrutiner och klädregler inom vård och omsorg visar att Region Kronobergs medarbetare fortsätter ha god följsamhet.

Försenad diagnos av cancer i tjocktarmen

23 maj 2022

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse där det dröjde tre månader från första besök till att tjocktarmscancer upptäcktes hos en patient.

Felaktig bedömning av trauma anmäls enligt Lex Maria

18 maj 2022

En patient kom in till akuten på ett av länets sjukhus efter en fallskada. Det aktiverades inget traumalarm, vilket skulle ha medfört tydligare rutiner gällande bland annat provtagning. En vecka efte...