Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

9 november 2020

De ska bidra i vården

Nu är den första kursen igång på Grimslövs folkhögskola. Här blir man undersköterska eller vårdbiträde i en helt ny utbildning.

Att plugga på folkhögskola innebär ett delvis annorlunda studiesätt än på gymnasieskola eller vuxenutbildning, berättar Christina Eliasson, vårdlärare. Man lär i dialog av och med varandra. Som lärare ser man mer än studieresultat:

Ska vi lära ut vård ur ett helhetsperspektiv, att se hela individen i vården, så ska vi också se hela deltagaren i utbildningen.

Hon håller i utbildningen tillsammans med Erika Rosén. Biträdande rektor Annika Lindquist är, liksom vårdlärarna, glad över att utbildningen redan är i gång. Det var inte länge sedan Folkbildningsrådet öppnade upp för folkhögskolorna att anordna utbildningar i bristyrken, varav vårdyrket som bekant är ett.

Vet vad de vill

De 19 deltagarna i klassrummet har olika förväntningar på utbildningen. Men de är medvetna om att vården behöver folk och att de är efterlängtade som färdigutbildade. Lui Brömster jobbade inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och hittade sin plats i livet. Per Granquist vill ha ett jobb med en inkomst så han kan flytta hemifrån. Isabell Karlsson vill helst jobba inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vissa av deltagarna tänker vidareutbilda sig efter utbildningen.

Jag har ingen erfarenhet av vårdyrket, säger Essa Ahmedi. Men det är en trygghet att ha en utbildning, och det leder till jobb. Jag behöver en inkomst för att kunna spara ihop till min dröm: att starta en egen restaurang.

Certifierad utbildning

Första delkursen har handlat mycket om äldrevård, och även den första praktikperioden kommer att handla om vård och omsorg för äldre. Men de har också hunnit med psykologi och hälsopedagogik sedan kursstarten i augusti. De blivande undersköterskorna läser två år och har tre praktikperioder. Vårdbiträdesutbildningen pågår i ett år och har en praktikperiod. Deltagarna -kommer att få registrerade praktikhandledare, och dessa kommer också att besöka skolan och berätta om respektive yrke. Utbildningen ska certifieras med hjälp av vård- och omsorgscollege.

Isabell Karlsson vill rekommendera utbildningen till andra:

Ja, inte minst till dig som har haft svårt att hinna med skolan. Här kan du jobba i din egen takt. Lärarna på Grimslövs folkhögskola ser individens möjligheter, även om man har behov av extra hjälp och stöd.

Isabell Karlsson: ”Jag vill jobba med unga inom psykiatrin, i ett tempo där man lär känna personen och tillsammans kan göra upp en plan för vården”

Per Granquists föräldrar är sjuksköterskor båda två, och han tror att yrket skulle passa honom också. ”Utbildningen är ännu bättre än jag trodde”.

Läs till undersköterska/skötare på Grimslövs folkhögskola

Upplägget för utbildningen sker genom teoretiska studier och praktiskt arbete.

Utbildningen innehåller 3 praktikperioder. studietiden ingår termin 2, 3 och 4 med 5 veckor vardera. Under praktikperioderna gäller arbetsplatsförlagt lärande och vissa utbildningsmoment från kurserna studeras på arbetsplatsen. Metodövningsmoment genomförs via kliniskt träningscentrum i Växjö.

 • Längd: 2 år
 • Studieform: På plats i Grimslöv
 • Omfattning: 100% (heltid).
 • Kursstart: 28 september 2020
 • Antagningsvillkor: Grundskolebehörighet, Svenska grund /SAS grund, Engelska och Matematik.

Antagning sker löpande.

 

 

Yrkesutbildning till Vårdbiträde

Läs till vårdbiträde på Grimslövs folkhögskola

Upplägget för utbildningen sker genom teoretiska studier och praktiskt arbete.

Utbildningen innehåller 1 praktik på 5 veckor. Under praktikperioden gäller arbetsplatsförlagt lärande och vissa utbildningsmoment från kurserna studeras på arbetsplatsen. Metodövningsmoment genomförs via kliniskt träningscentrum i Växjö.

 • Längd: 1 år
 • Studieform: På plats i Grimslöv
 • Omfattning: 100% (heltid).
 • Kursstart: 28 september 2020
 • Antagningsvillkor: Grundskolebehörighet, Svenska grund /SAS grund, Engelska och Matematik.

Antagning sker löpande.

 

Varmt välkommen att söka till våra utbildningar!

 

 • Övrig information: Utbildningarna är på gymnasial nivå och du kan söka studiemedel från CSN.
 • Kontaktpersoner: 

Det här är en e-postadress

Det här är en e-postadress

För mer information se skolans hemsida:

https://www.grimslovsfolkhogskola.se/allman-kurs-yrkesutbildning-vard-och-omsorg/vardbitrade/

 

 

Relaterade nyheter

Ungdomsmottagningen i Ljungby släpper podd

17 november 2020

Ungdomsmottagningen i Ljungby har gjort en podd i syfte att främja psykisk hälsa hos ungdomar. I podden får vi följa Region Kronobergs medarbetare Emma Tunér Nyström och Emma Rydell, en barnmorska och...

Förändringar i sjukvården till följd av covid-19

4 november 2020

Trycket på vården ökar. Antalet patienter med covid-19 blir allt fler och väntas öka framöver. Därför har sjukhusvården nu tagit flera beslut för att frigöra resurser.

MIMA-avdelning startas på Centrallasarettet Växjö

2 november 2020

Med tre platser startas nu en medicinsk intermediärvårdsavdelning (MIMA) på sjukhuset i Växjö. Det är ett mellanting mellan vårdavdelning och intensivvårdsavdelning som kommer öka patientsäkerheten oc...

Var med och hindra att smittan sprids!

30 oktober 2020

Lokala rekommendationer är inte aktuella – än. Men det kan bli aktuellt om antalet fall fortsätter öka. Det meddelade Region Kronoberg på en pressträff idag.